Газова вул.

Вул. Цехову з Куліша з’єднує вулиця Газова, названа так 1858 року, оскільки тоді тут збудували львівську газівню. У житловому будинку № 6 за польських часів була пекарня Корба. Під № 8 до війни містився ювелірний магазин Шрайбера. У житловому будинку № 12 за польських часів була перукарня Стерек. Під № 18 за Польщі була лазня Фанда, зараз цієї адреси не існує. Під № 28 до 1939 року містилася міська газівня, від часів СРСР це завод газової апаратури. Цю саму адресу в 1950-х мала майстерня індпошиву одягу.

Тепер більшу частину території газового заводу віддали в оренду найрізноманітнішим фірмам, тут триває реконструкція старих заводських приміщень, у тому числі приміщення колишнього театру “Колозеум”, який за радянських часів належав до заводського комплексу.

Забудова вулиці: класицизм, сецесія, конструктивізм, промислова забудова ХІХ-ХХ століть.

Джерело: “”, 21 березня, 2008 року, № 40 (348)