Генерала Григоренка пл.

Розмір зображення: 600:800 піксел

Слід знати, що Ф.Смолька (1810 – 1899) був послом від Галичини у віденському парламенті і мешкав на цій площі в будинку № 4. Площа розпланована в 1885 р. В 1913 – 1946 р. в центрі стояв пам’ятник Ф.Смольці (скульптор Т.Блотницький). В 1998 – 1999 рр. на його місці встановлено пам’ятник міліціонерам – охоронцям української державності (скульптори А. і В.Сухорські, архіт.О.Ярема).

Між вулицями Листопадового чину, Гребінки, Менцинського та Гнатюка розташована площа Григоренка, названа так 1993 року на честь видатного правозахисника й дисидента генерала Петра Григоренка (1907-1987).

У середині XIX століття вона мала назву Єзуїтська, бо розташовувалася поблизу єзуїтського лану; від 1971 року – Ягеллонська; від 1885-го – Смольки на честь польського політичного діяча Францішка Смольки (1810-1899); 1940 року – 17 Вересня, на честь вступу військ СРСР до Галичини 1939-го; в 1941-1944 рр. – знову Смольки; в 1944-1993 рр. – Перемоги на честь перемоги СРСР у Другій світовій війні.

Адресу № 1 за Польщі мав ресторан Ґляйхера, нині її не існує.

У будинку № 1-а за польських часів містився магазин кухонного посуду Брумера, зараз тут піцерія “Наполетано” та крамниця офісної техніки.

1913 року на площі встановили пам’ятник діячеві польського національного руху в Галичині Францішку Смольці, у повоєнні часи монумент демонтували і на його місці 1999 року спорудили пам’ятник міліціонерам “Охоронцям української державності” роботи скульпторів братів Сухорських і архітектора О. Яреми.

Забудова площі: сецесія й історизм.

Джерело: “”, 5 вересня 2008 року, № 129 (437)