Гнатюка вул.

Гнатюка вул.

Розмір зображення: 600:800 піксел

У 18 ст. вживалась назва вул.Єзуїтська, оскільки вона вела до єзуїтського фільварку (нинішнього парку ім.І.Франка);

Проспект Свободи з площею Григоренка з’єднує вулиця Гнатюка, названа так 1991 року на честь українського етнографа, фольклориста, громадського діяча Володимира Гнатюка (1871-1926), від кінця XVIII століття мала назву Єзуїтська й Поєзуїтська, бо вела до фільварку єзуїтів, від 1871-го називалася Ягеллонська, в часи німецької окупації – Поліцайштрассе, в 1944-1991 роках Горького на честь російського письменника Максима Горького (1868-1936).

Адресу № 2 за польських часів мала фабрика домішок до кави “Стар”, від часів СРСР тут містилося міське управління будбанку.

У будинку № 4 за польських часів працювала нотаріальна палата, ресторан Бласбальґа й магазин взуття та галантереї Бляуштайна, за радянських часів тут розташовувалася крамниця жіночого одягу, тепер тут кафе-бар “Мандрики” і магазин шкіри та хутра Istanbul.

Забудова вулиці – класицизм, історизм, конструктивізм.

Джерело: “”, 12 вересня 2008 року, № 133 (441)