2011 р. Підгорецький замок – потенційний об’єкт для регіону, – експерт

Підгорецький замок на Львівщині – особливий, і є потенційним об’єктом для розвитку всього регіону. Про це в інтерв’ю ZN.UA заявив засновник компанії Arts Interlink, експерт із питань культури в британському парламенті доктор Джон Елсон.

Він пояснив, що кошти потрібні не лише на реставраційні роботи, а й на розвиток інфраструктури цього краю. «Побудова шляхів, готельних комплексів, закладів відпочинку… Лише у такому разі буде легше залучити інвестиції на реставрацію замку, паркового комплексу та інших навколишніх пам’яток архітектури», – додав експерт.

Він також підкреслив, що Україна – не єдина держава, яка переживає труднощі з пошуком коштів на реконструкцію пам’яток архітектури: «Ці проблеми турбують навіть такі високорозвинені країни, як Великобританія, Франція, Австрія. Колись по фінансову підтримку таких проектів зверталися до держави. Насправді небагато урядів Європи хотіли б займатися такими справами».

«Українській владі справді потрібно думати про інвесторів. Про те, як їх залучити. І це має бути в комплексі з благодійною діяльністю. Потрібно запрошувати бізнес вкладати кошти в розвиток територій, спорудження комерційних закладів. Водночас переконувати його представників вкладати кошти в інфраструктуру території, в театри, музеї, інші об’єкти культури. Адже чим привабливішим буде регіон, тим більше йтиме з нього прибутків. Головне – не обкладати інвесторів великими податками», – підкреслив Дж.Елсон.

Засновник Arts Interlink також зазначив, що для того, щоб отримати кошти з Європи, потрібно професійно представити замковий комплекс за кордоном. «Фільми, які нам показали, були чудові. Але треба зробити більше, ніж просто показати відео. Кошти на відновлення замку можна знайти. Ви ж знаєте, що у світі є дві проблеми – де взяти гроші, і куди вкласти гроші… Але у цьому плані в інвесторів виникає два запитання. Перше – політичне. Оскільки Україна – не частина ЄС, то важливо знати, якою буде політика держави й уряду в цій галузі. І друге, більш помірковане: як палац використовуватиметься в майбутньому? Тут буде музей? Чи тут будуть поважні урядові офіси?» – сказав експерт.