2009 р. Мешканці бродівських Підгірців проти розширення охоронних зон

Дата: 24.03.2009

На сесії Бродівської райради було розглянуто питання про встановлення охоронних зон навколо об’єктів культурної спадщини у с. Підгірці, Бродовського району. Це питання було включене до порядку денного після того, як декілька депутатів на попередньому пленарному засіданні висловили стурбованість з приводу розширення охоронних зон навколо пам’яток культури і археології, в результаті чого страждають місцеві жителі, бо не можуть приватизувати землю.

У розмові з кореспондентом ЗІКу представники ініціативної групи зі с. Підгірці на чолі з новообраним сільським головою Надією Михайлинин, зазначили, що прийшли на сесію через те, що, згідно з новою схемою, практичне все село потрапляє під охоронні зони, що паралізує їхню господарську діяльність.

Головний спеціаліст з охорони культурної спадщини Бродівської РДА Дем’ян Лесик повідомив, що на замовлення управління містобудування і архітектури Львівської ОДА у 2006 році була виготовлена Схема планування ландшафтно-архітектурного комплексу «Підгірці – Пліснесько», у якій нанесені охоронні зони, зони регулювання забудови та зони охоронного ландшафту та археологічного культурного шару.

Проте сесія Підгорецької сільської ради, розглянувши дану схему, у грудні 2008 року, заперечила затвердження нових охоронних зон, зображених на карті. Натомість, затвердила діючі зони охорони. На даний час виготовлено паспорт та графічний матеріал на пам’ятку археології національного значення – літописне місто Пліснесько та завершується погодження охоронних зон даної пам’ятки в державній службі з охорони культурної спадщини.

Планується розширення Пліснеського городища до 400 га, а на даний час охоронна зона становить 160 га. «Пам’ятки археології в іншій власності, ніж у державній, бути не можуть», – сказав Дем’ян Лесик. Він вважає проблему дещо надуманою, адже жителі села безперешкодно можуть обробляти земельні ділянки і значна частина селян приватизувала свої присадибні ділянки.

Депутати Бродівської районної ради прийняли звернення до прем’єр-міністра України, народного депутата Михайла Косіва та голови ЛОДА Миколи Кметя з проханням допомогти у вирішенні цього питання та захистити інтереси сільської громади. Опрацювати це питання для всебічного обговорення на черговій сесії було доручено профільній комісії Бродівської райради.