Підгірці с

Монастир Пліснеський

Розмір зображення: 800:518 піксел

Церква та монастир василіанів 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 61].

Церква василіанів з келіями 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Василіянський монастир 18 ст. (с.Плісницьке) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В 1772 р. чернець монастиря Варсонофій Венедиктович реставрував монастирську ікону богородиці [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 119].

1988 р. Келії і церква. Вигляд з південного заходу
Церква Ріщздва богородиці 1726 – 1750 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України…
Церква св.Онуфрія (+)
Келії 1771 – 1786 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки…
Келії (+)
Фото Зенона Боровця, 14 вересня 2008 р.
Рештки давньої споруди (+)
Вигляд з півдня. Фото Зенона Боровця, 21 жовтня 2006 р.
Каплиця над джерелом (+)
Фото Зенона Боровця, 8 травня 2007 р.
Хрест тверезості (+)
На західному підніжжі городища стародавнього Пліснеська у долині серед лісів сховався Підгорецький Благовіщенський монастир чину святого Василія…
1998 р. Підгорецький монастир
2011 р. Підрядники ремонту Підгорецького монастиря нищать національну пам’ятку