2008 р. Українці викуплять Народний дім у Перемишлі

Оксана Левицька

Дата: 08.02.2008

Голови обласних рад Львівщини, Тернопільщини та Івано-Франківщини домовилися зібрати $500 тис. на купівлю будинку для української громади у польському місті Перемишль. Там живе понад 3 тис. українців. На релігійні та державні свята вони збираються в орендованому приміщенні в центрі міста, на вул. Костюшки, 5, яке називають Народним домом.

- Будинок, де орендуємо приміщення, звели українці ще 1904-го, – розповідає Петро Тима, 42 роки, голова Об’єднання українців у Польщі. – Тут були театральний зал, бібліотека, спортзал і крамнички. Після акції ”Вісла”, коли українців примусово виселили з Підкарпатського воєводства, Народний дім перестав бути нашою власністю. 1958 року будинок став державним майном Польщі, а з 2004-го це комунальне майно Перемишля.

2005 року під час парламентської асамблеї України та Польщі представники обох країн домовилися, що Народний дім передадуть українській громаді. Однак це залишилося на рівні заяв.

- 250 тисяч доларів надасть Львівська й по 125 тисяч Тернопільська та Франківська області, – каже Мирослав Сеник, 50 років, голова Львівської облради. – Це можуть бути як спонсорські, так і бюджетні кошти. Решту суми буде виділено з державного бюджету.

Джерело: “Газета по-українськи”