2009 р. У Перемишлі українцям нарешті повернуть їхній дім

Марко Василів

Дата: 04.09.2009

Учора, 3 вересня, міська рада м. Перемишль (Республіка Польща) погодилася передати приміщення Українського Народного дому на баланс Польської держави, отримавши у комунальну власність місцевий гарнізонний клуб. Таким чином ухвалене рішення відкриває шлях для повернення будівлі Народного дому українцям Перемишля. Наступний крок – за урядом Польщі.

За інформацією «Газети», обговорення цього питання у міській раді Перемишля проходило бурхливо і рішення було ухвалено із перевагою в один голос.

Як повідомила польська газета «Nowiny24», на знак протесту проти передачі будівлі Українського дому місцевим українцям депутат Zygmunt Majgier оглосив голодування у приміщенні міської ради. «Я не ворог українцям, – сказав він, – і виступаю за порозуміння. Але хочу щоб наша співпраця була нормальною».

Досі перемиські депутати пов’язували передачу Українського дому Об’єднанню українців у Польщі із наданням приміщення для культурного центру етнічним полякам у Львові.

Слід зазначити, що Перемишль завжди був одним із основних центрів розвитку західноукраїнської культури. 1904 року українці збудували тут Народний дім для власних культурних потреб. Споруда у стилі “українського модерну” є однією із найцікавіших архітектурних пам’яток епохи. Особливу цінність становлять окремі елементи зовнішнього оздоблення та стилізований під світлицю зал, вишуканий декор якого імітує народну дерев’яну різьбу.

Саме тут свого часу виступало чимало видатних діячів української культури, зокрема Соломія Крушельницька. Після переселення українців, з 1947-го по 1956 рік, українська громада не використовувала Народний дім. А з 1956 року Об’єднання українців у Польщі почало орендувати в держави половину приміщень колишнього Народного дому.

Джерело: “Львівська газета”