Будинок греко-католицької капітули (будинок отця Івана Могильницького)

Будинок греко-католицької капітули – будинок отця Івана Могильницького за адресою пл. Ринок, 2.

За австрійської займанщини, після касати латинських орденів австрійським цісарем Йосифом ІІ, на місці кол. церкви св. Онуфрія на сучасному Перемиському Ринку побудовано будинок циркулу в якому містився городський суд. У ХІХ ст. будинки і ділянка де стояла церква відкупив єп. Іван Снігурський та добудував новий будинок (імовірно №2) і переказав Перемиській греко-католицькій Капітулі. Прибутки з аренди цих будинків були призначені на благодійні акції фундації ім. єп. Івана Снігурського. Сьогодні ці будинки власність староства.

Будинок № 2 належав діячу українського національного відродження о. Івану Могильницькому. Згідно заповіту передав будинок по вул. Ринок, 2 греко-католицькій капітулі для утримання українських гімназистів із бідних родин.

Кам'яниця на Ринку, 2 згадується і пізніше. Становище української громади в Перемишлі змалював, відкриваючи загальні збори Товариства «Народний дім» у Перемишлі 27 травня 1926 р., голова Наглядової ради товариства, старенький о. Олександр Зубрицький:

"В Ринку в руських руках були лише нечисленні реальності (нерухоме майно): Старий циркуль, де міститься Суд окружний, камениця ч. 2, власність Греко-католицької капітули, що походять з легатів єпископа Снігурського і крилошанина Івана Могильницького, реальність Черлюнчакевичів, а на Францішканській – реальність Капітули «Провидінє» з готелем і салею на представлення, реальність Юркевичів «під голубами», Козловських коло окружної аптики і Лапіцких «На брамі»".

В 1870-х роках засновано «Руську Бесіду» – в двох маленьких кімнатах в партеровому дому під ч. 2 в ринку, які занимає тепер печатня.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".