Бурса імені Симона Петлюри

Бурса імені Симона Петлюри по вул. Скельна (Skalna), 12.

Важливим напрямком праці П. Шкурата була побудова бурси (гуртожитку) для наддніпрянських дітей у Перемишлі. Коли кількість надніпрянської молоді, яка напливала до Перемишля досягнула майже 200 чоловік, існуючі в Перемишлі українські бурис вже не могли їх вмістити. Зважаючи на що Шкруат інціював справу побудови нової бурси. Він у 1934 р. очолив створений для цього комітет і вже за два роки довів справу до завершення. Після зібрання необхідної суми від емігрантів та мешканців Галичини він купив пів-гектара землі в Перемишлі по вул. Скельній, 12 та в пам'ять про 10 роковини загибелі С. Петлюри назвав бурсу на його честь.

Василь Бородач писав: “Своїм тактом та надзвичайною підприємчивістю вміє з’єднати загал для ідеї рятування української дитини Завдяки його ініціятиві та загальної моральної підтримки та матеріяльної допомоги в серпні 1936 року вже великий масивний будинок бурси ім. отамана С. Петлюри дає приміщення 30 сиротам”.

Значних зусиль до будови доклав і довголітній адміністратор Українського дівочого інституту в Перемишлі, відомий пластовий діяч Леонід Бачинський. Також П. Шкурат тісно співпрацював із визначною художницею Оленою Кульчицькою, яка стала співзасновником комітету “Брат – братові” та комітету з побудови бурси ім. С. Петлюри.

18 жовтня 1936 р. відбулося урочисте посвячення бурси, яке провів капелан колишньої армії УНР о. Павло Пащевський. П. Шкурат став опікуном бурси. В його планах також була побудова ремісничої бурси з варстатами (майстернями), під що у 1938 р. були закуплені два будинки.

З моменту відкриття в залі, яка вміщувала понад 200 осіб відбувалися численні культурні події за участі представників емгіраційного уряду УНР. В її облаштуванні брали участь численні представники еміграції, зокрема, майстри Б. Палій-Неїло, Павло Запорізький, Павло Ковжун, Микола Прасицький та ін.

Джерела:

Колянчук О. Українські політичні емігранти в науковому, культурному, суспільному і господарському житті Другої Речі Посполитої. Перемишль: Південно-східний науковий існтитут в Перемишлі, Перемишль 2017 р. -389 с.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".