Український Народний дім

Український «Народний дім» у Перемишлі — будинок у місті, споруджений українською громадою. Ініціатором будівництва був відомий український громадський діяч Кормош Теофіл у 1901 році. Побудований у 1904 р. акціонерним товариством «Народний дім» у Перемишлі. Восени 1918 р. в приміщенні «Українського Народного Дому» відбулось віче, учасники якого присягли: Польське панування в Перемишлі може прийти тільки по їх трупах; було обрано Перемиську Народну Раду (Українську Національну Раду Перемишля), до складу якої увійшли 13 представників інтелігенції, робітників, селянства повіту, головою обрали громадського діяча, посла Теофіла Кормоша.[1] Від початку служить українській громадській діяльності у Перемишлі. Після переселення у 1947 р. до 1956 р. українською громадою не вживаний. З 1956 р. майже половину приміщень, включно з театральним залом, орендує Українське Суспільно-Культурне Товариство (у 1991 року перетворене на Об’єднання українців у Польщі).

Рішенням президіуму Воєводської народної ради у Ряшеві від 15 березня 1958 р. будинок перейнято на власність держави. Внаслідок рішень державних органів 29 січня 2004 р. став комунальною власністю міста Перемишля.

З 1956 р. українська громада веде заходи для отримання статусу власника «Народного дому» для УСКТ, пізніше (ОУП). Цей процес завершився успіхом щойно у березні 2011 року, коли попри небажання влади міста, офіційна Варшава, використовуючи різні юридичні і формальні заходи, довела до повернення будинку колишньому власнику, шляхом продажу за 1% вартості. Один з депутатів Міської ради Перемишля оголосив голодування прямо у залі засідань, коли ця рада, одним голосом, прийняла рішення, яке відкрило шлях до повернення будинку українцям.

В українському народному домі у Перемишлі дія багато українських громадських організацій і колективів. Крім згаданого вже ОУП (Об’єднання українців у Польщі), юридичного власника будинку з 2011 року, слід згадати ще Товариство «Український народний дім», Українське вчительське товариство у Польщі, Спілка українців політв’язнів і репресованих у Польщі, та багато інших.

При Товаристві «Український народний дім» розпочав у 2011 році свою діяльність український фольклорний колектив «Крайка» (з 2016 року діє при ОУП, проте незмінно у будинку Народного дому).

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».