Палац греко-католицьких єпископів

Палац греко-католицьких єпископів у Перемишлі (Czapskich 3 33-332 Kraków).

Pałac Biskupów Greckokatolickich znajduje się przy placu Czapskiego 3. Został wybudowany w 1897 r. według projektu R. Halickiego na wzór późnorenesansowych willi włoskich na rezydencję biskupa greckokatolickiego Konstantyna Czechowicza. Był on siedzibą biskupa Czechowicza do 28 kwietnia 1915 r., a następnie biskupa Jozafata Kocyłowskiego do 26 czerwca 1946 r., kiedy biskup został aresztowany przez Urząd Bezpieczeństwa PRL i przekazany Związkowi Radzieckiemu, następnie wywieziony z Polski do więźnia w Czapajewku koło Kijowie, w którym zmarł 17 listopada 1947 r. W dniu 27 czerwca 2001 r biskup Jozafat Kocyłowski został beatyfikowany przez Jana Pawła II.

Po II wojnie światowej budynek został przejęty przez państwo, W latach 1969-77 został gruntownie przebudowany i przeznaczony na siedzibę Muzeum Narodowego Ziemi Przemyskiej.

W dniu 4 kwietnia 2001 roku w wyniku orzeczenia Komisji Majątkowej w Warszawie został zwrócony Archidiecezji Przemysko-Warszawskiej Obrządku Greckokatolickiego. Do momentu wybudowania nowej siedziby, za mocą porozumienia w pałacu przez 8 lat mieściło się Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskie. W 2008 r. obiekt został ostatecznie przekazany Cerkwi Greckokatolickiej.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".