2009 р. Народний дім у Перемишлі майже український

Дата: 03.09.2009

Депутати міської ради Перемишля (Республіка Польща) ухвалили рішення про передачу будинку українського Народного Дому у державну власність. Відповідно до погодженої раніше президентами України та Польщі процедури у подальшому польський уряд повинен передати будівлю українській громаді Перемишля, – повідомляють польські ЗМІ.

Позитивному рішенню перемиської ради передувало бурхливе обговорення під час якого ряд антиукраїнсько налаштованих обранців висловлювали протест проти такої ухвали і вимагали симетричного рішення щодо передачі аналогічного майна польській громаді Львова. Депутат ради Зигмунт Майгер навіть оголосив голодування на знак протесту проти передачі будівлі українцям. Однак більшість депутатів не сприйняла аргументів своїх радикальних колег та ухвалила позитивне рішення.

На думку міського голови Львова Андрія Садового рішення Перемиської ради є ознакою доброї волі польської сторони: “Перемишль є нашим містом-партнером і ми з паном Хомою (мер міста Перемишля – ред.) піднімали це питання під час кожної зустрічі. Працювала спільна робоча група для вирішення спірних питань. Важливо було, аби на місцевому рівні було виконано домовленності, які досягнули глави держав, і права українців Перемишля були відновлені.

Я радий, що Перемишль нарешті вчинив гідний вчинок щодо своїх співгромадян-українців. Безумовно в цьому велика заслуга Президента Ющенка, який тримав питання Народного Дому на особистому контролі. Що стосується Львова, то у нас усі національні громади, а їх багато, мають в рівній мірі підтримку влади. Мені наразі не відомо про якісь конкретні майнові побажання польської меншини. Якщо вони будуть, ми їх безумовно розглянемо”.