Кросно м

Kościół farny z XIV w. z cennym barokowym wyposażeniem, barokowa wieża-dzwonnica.

Gotycki kościół Franciszkanów z XV/XVI w., z barokową kaplicą Oświęcimów.

Późnobarokowy kościół Kapucynów z II połowy XVIII w.

Renesansowy pałac biskupi z XVI w., obecnie siedziba Muzeum Okręgowego.

Zabudowa rynku, kamienice z renesansowymi podcieniami i piwnicami z XVI-XVII w., przebudowane z końcem XIX w., kamienice Wójtowska i Branickich.

Джерело: [2006 р.]

Krosno – Największe miasto podkarpacia (50 tys. mieszk.), stolica województwa, położone nad Wisłokiem w dużej kotlinie. Osada powstała już przypuszczalnie w XI w. W poł. XIV. w. uzyskała prawa miejskie. Było dużym ośrodkiem gospodarczym znanym z rozwiniętego handlu i rzemiosła oraz ożywionego życia umysłowego. Miasto jest dużym ośrodkiem przemysłowym – huty szkłagospodarczego, fabryka amortyzatorów, zakłady przemysłu lniarskiego.

Zabytki: zespół kamienic w rynku z XVI-XIX w., fragmenty murów obronnych z XIV-XVI w., budynek zw. pałacem biskupim z XV-XVI w., kościół parafialny XV-XVI w., kościół i klasztor Franciszkanów XV-XVI w z piękną kaplicą Oświęcimów wzniesioną w 1647 r., klasztor Kapucynów z XVIII w. Muzeum Okręgowe, ul. Piłsudzkiego 16, Muzeum Rzemiosła, ul. Piłsudzkiego 17.

3 жовтня 1939 р. У Кросні по вул. Святого Павла, 1 відбулася нарада еміграції українців Галичини і Волині. Імовірно йдеться