Монастирська церква Преображення Господа Спаса Ісуса Христа на „Гарбарах”

Монастирська церква Преображення Господа Спаса Ісуса Христа на „Гарбарах”. Дерев’яна – в околицях сьогоднішньої вул. Реймонта. Церква оця згадана у грамоті з 1291 р., якою князь Лев Данилович надав її село Страшевичі, та у грамоті з 1378 р., якою князь Владислав Опольський передав цю Церкву під патронат Костя Сорочиця, дяка з Болестрашиць.

При тій церкві був монастир, в якому на початку ХVII cт. проживав унійний єпископ Атаназій Крупецький, що пізніше перенісся до Валяви. Церква була ще згадана у судових документах з 1616 р. Згоріла у 1748 р.

Друга дерев’яна Церква Преображення Ісуса Христа на „Гарбарах” б/попередньої. – згадана в записках з 1748 р. – згоріла у 1897 р.

Третя дерев’яна Церква на „Гарбарах” св. Григорія, в роках 1571-1761 – в околицях вул. Конопницької над Сяном(тоді русло Сяну перетинало сьогоднішню вул. Конопницької біля «Понару» на південний схід по правій стороні). Розібрано її на початку ХІХ ст. Прицерковні поля які називалися „Сирковщиною” і приналежали до Перемиської Греко-католицької Капітули, були часто заливані під час повені. Про цю Церкву пише єп. Онуфрій Шумлянський в 1761 р. у звіті до Апостольській Столиці.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».