Костел архікафедральний

Розмір зображення: 593:800 піксел

Archikatedra przemyska będąca bazyliką mniejszą p.w. św. Jana Chrzciciela, murowana, 1460-1495, z kaplicami Drohojowskich i Fredrów. Obok dzwonnica murowana 1759-1764 r.

За однією з версій оригінальна скульптура Яцкової Мадонни знаходиться у Архікафедральному латинському костелі Перемишля.

Архікафедральний костел став місцем жалобної урочистості по по о. Василю Гринику, який помер 31 травня 1977 р. Тіло отця Гриника було поставлено в кафедральному соборі. Тут також відбулося дводенне чування та віддавання шани померлому вірними і священиками обох обрядів. о. Дзюбина згадував пізніше, що більш відповідним місцем для прощання з священиком була б по-греко-католицька кафедра, в якій він прийяв хрещення і де був довгі роки настоятелем, але, нажаль, вирішили інкаше.

Джерело: [2006 р.]

Підготували Микола Жарких та Іван Парнікоза (НІАМ "Київська фортеця").