Церква св. Миколая на Підгір'ї

Церква св. Миколая на Підгір'ї побудована приблизно у 1363 р., у 1759 р. згоріла, потім відбудована, з незнаних причин остаточно ліквідована в 1786 р. У 70-тих роках був там ще хрест. З цієї церкви збереглася чудотворна ікона св. Миколая з ХVI ст., перенесена по 1786 р. до давнішої нашої катедри де була поміщена в каплиці св. Миколая і перебувала там до 90-тих років ХХ ст. Потім перенесена до відновленого сьогоднішного Архикатедрального Собору св. Івана Хрестителя. Одні дослідники локалізують цю церкву при вул. Баштовій, як йти до гори по лівій стороні, інші – на основі малюнку пізнішого часу показують що церква знаходилась західніше кармелітського костелу – а значить на розі Татарської та Попелюшки.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».