Розпинання Христа

В овальному, горизонтально видовженому клеймі, зображено Ісуса Христа, якого розпинають. Хрест з Ісусом лежить на зеленому кам’янистому поземі. На оголеному тілі Ісуса лише біла пов’язка на стегнах. Його лик з темними очима, довгим прямим нісом, рудуватими бородою і вусами. Довге волосся спадає на плечі. Навколо голови – золочений німб. Композицію фланкують двоє чоловіків, які прибивають цвяхами руки та ноги Христа. Той, що праворуч, зображений у тричвертному розвороті зі спини, погляд його зосереджений на роботі. Права рука з молотком піднята високо над головою, лівою він тримає великого цвяха, яким прибиває ногу Христа. Одягнений у червоне вбрання. Чоловік ліворуч припав на одне коліно. Його права рука з великим цвяхом піднята високо над головою. Одягнений у коротку вохристу простору сорочку без рукавів та в червоні яскраві штани. Посередині спереду великий кошик з цвяхами та велика лопата. Тло золочене, гладке.

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 25. Іл. 8а. табл. VI. (Помилково подане в ілюстрації “Христос-Учитель”. – Прим. автора.)

Ярема В., о. Традиції і нововведення у побудові іконостасів XVII та XVIII століть у західних областях України // Православний вісник. – Львів, 1961. – №5 – 6. – С. 188.

Сидор О. Ф. Традиції і новаторство в українському малярстві XVII -XVIII століть // Свєнціцька В. І., Сидор О. Ф. Спадщина віків Українське малярство XIV- XVIII століть у музейних колекціях Львова. – Львів: Каменяр, 1990. – С. 37.

Овсійчук В. А. Майстри українського барокко: Жовківський художній осередок. – Київ: Наукова думка, 1991. – С. 291.

Сидор Олег. “Смиренний Іов Кондзелевич…” Галицька брама. – 1998. – № 6 (24). – С. 9.

Сидор Олег. Манявсько-Богородчанський іконостас Йова Кондзелевича: маловідомі аспекти іконографії // Сакральне мистецтво Волині. Матеріали IX міжнародної наукової конференції, м. Луцьк, 31 жовтня – 1 листопада 2002 р. – Луцьк, 2002. – С. З, 7.

Сидор Олег. Єромонах Йов Кондзелевич – “Воздвижения Чесного Хреста” в Богородчанському іконостасі // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, – вип 2: християнські культи в Україні. – С. 28 – 31. Іл. С. 28, 29.

Виставки

Не експонувалася.