Картуш “Христос з хрестом”

Реставратор – Оксана Войтович.

Реставрована у 2005 р.

Основа опукла, складається з однієї липової дошки овальної форми. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис. Левкас клеєкрейдяний, щільний, тонкий, білого кольору. Позолочення, попосріблення, тоноване під золото.

Стан до реставрації

Зсідання фарбового шару на червоних партіях живопису і коричневих прописах, в темних партіях на ликах та волоссі, внаслідок чого утворився сітчастий кракелюр. Незначні лущення і потертя фарбового шару по іконі. Потемніла лакова плівка та значні поверхневі забруднення.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування з обох боків. Укріплено фарбовий шар. Потоншено потемнілу лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення. Проведено тонування в місцях втрат, подряпин та потертя фарбового шару й позолоти. Після тонування поверхню твору покрито новим шаром лакової плівки.

Опис

Композиція умовно ділиться на дві частини. Зліва по центру зображений Христос, який несе на лівому плечі великого хреста, підтримуючи його лівою рукою, а права спрямована до уклінної жінки збоку. Христос припав на коліна. Його тіло розвернуте у тричвертному повороті. Вираз обличчя зосереджений. Витончений лик, з невеликими чорними очима та довгим прямим носом, з вусами і бородою. Довге рудувате волосся спадає на плечі. На голові – терновий вінок, від якого по лику Христа стікає кров. Навколо голови – гладкий золочений німб з хрестовиною, з буквами-символами: W O H. Одягнений він у довгу червону туніку, підперезану грубим шнуром. Обабіч голови напис: ΙΣ ΧΣ.

Нести хрест Ісусові допомагає старий чоловік, погляд якого звернений до богородиці. Одягнений він у жовто-вохристу сорочку, на голові – сірий тюрбан. Позаду зображено воїна в обладунку, який замахнувся на Христа палицею. Далі – інший чоловік, одягнений у коротку туніку. Він тримає шнура, котрим підперезаний Христос. Ліворуч на передньому плані – у повен зріст троє святих та колінопреклонена жінка поруч них. Вона зображена у профіль, її руки стиснуті в кулаки. Одягнена вона у вохристо-рожеву сорочку, її вишневого кольору плащ спадає долі. На ній білий головний убір.

Позаду – богородиця у повен зріст та у тричвертному повороті, її миловидий лик з опущеними очима та прямим носом. Одягнена у довгу синю туніку та вишневий мафорій. Навколо голови – гладкий золочений німб. Вище напис червоними літерами: ΜΡ ΘΥ.

Трохи далі зображено апостола Івана у тричвертному повороті. Лівою рукою Іван обтирає сльози білою хусточкою, а у правій тримає білий згорнений сувій. Його очі опущені, а брови зведені в скорботі. Він має прямий тонкий ніс, маленькі, ледь розтулені вуста. Довге рудувате волосся спадає на плечі. Навколо голови – гладкий золочений німб. Над головою напис червоними літерами: Іоанъ. Одягнений апостол у довгу зелену туніку з маленьким вохристим комірцем та червоний гіматій. Зображений босоніж. Трохи далі – група воїнів зі списами в руках. Зображена композиція на тлі горбистого краєвиду зі скупою рослинністю, а у верхньому лівому куті – фрагмент архітектурного стафажу з червоним дахом. Краєвид вирішено у зелено-оливкових та коричневих відтінках. Тло золочене, гладке.