Воздвижения чесного хреста

Реставратор – Оксана Ноцик.

Реставрована у 1998-2000 pp.

Основа з аркоподібним завершенням складається з трьох дощок хвойної породи, скріплених між собою двома фігурними односторонніми врізними шпугами. На стиках дощок в деяких місцях та на сучках наклеєні конопляні волокна. Левкас клеєкрейдяний, товстий щільний, білого кольору. Фарбовий шар – олійний і темперний живопис, орнаментальне різьблене по левкасу тло, позолочення, попосріблення.

Стан до реставрації

У верхній та нижній частинах механічні пошкодження основи деревини. По периметру ікони наскрізні отвори від тиблів. Незначні втрати і лущення левкасу з фарбовим шаром. Крупносітчастий кракелюр. Сліди попередніх реставраційних втручань. Зсідання лакової плівки й фарбового шару. Потертя позолочення, особливо на виступаючих місцях різьбленого тла. Значні поверхневі забруднення фарбового шару та потемніння захисного шару лаку.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків ікони. Зміцнено фарбовий шар та левкас. Усунуто поверхневі забруднення та потоньшено потемнілу лакову плівку. Усунуто попередні реставраційні втручання. Затоновано місця втрат та подряпин фарбового шару. Після тонування поверхню твору покрито захисним шаром лаку.

Опис

Композиція симетрична, умовно ділиться на дві частини – нижню з групами людей обабіч хреста, та верхню, де на золоченому тлі розміщено дев’ять клейм різної форми та величини.

В центрі композиції зображений великий коричневий трираменний хрест, який по периметру окреслений ритованою лінією. Він проходить майже через всю вертикальну площину композиції і встановлений на невеликому коричневому пагорбі. До хреста умовно прикріплені навхрест довгі фігурні рельєфні спис та тростина які також по периметру окреслені ритованою лінією; вони кріпляться на нижній невеликій горизонтальній перемичці хреста. Спис, який розміщений зліва, завершується гострим червоним наконечником, а на тростину справа нанизана сіра губка. На раменах хреста зображено чотири великі ковані цвяхи, якими був розіп’ятий Христос. На середньому найдовшому рамені зображений рельєфний терновий вінок сірого кольору. Увінчує хрест біла горизонтальна таблиця з написом золотими літерами: І H Ц І.

Угорі по обидва боки середнього рамена хреста вирізьблені по левкасі стилізовані – сонце – зліва та місяць – справа.

Біля кожного клейма обабіч різьблені літери:

Обабіч верхнього – Ц та Σ

Двох знизу – В та N

Над середнім раменом обабіч тернового вінка – ΙΣ ΧΣ

Під раменом – Ш та З

Нижче під вінком – NІ та КА

Обабіч середніх клейм – M І та P Б

Під нижніми клеймами по боках скраю – Г та М

Тло ікони декороване різьбленим орнаментом. Кожне клеймо оточене орнаментом у вигляді завитків, а форма клейма нагадує бутон квітки.

Обабіч хреста в нижній частині композиції зображено велику кількість людей. Вони сформовані у групи, які творять симетричну композицію. На передньому плані серед групи людей виділяються чотири особи з німбами навколо голови. Ближче до хреста – два митрополити, поруч них ліворуч – імператор Костянтин, праворуч – імператриця Олена.

Обличчя присутніх на композиції одухотворені, їхні погляди спрямовані догори, а руки складені у молитві на грудях.

Праворуч хреста зображений сивобородий митрополит. Його постать у повен зріст, розвернена у тричвертному повороті праворуч. Він має лик із запалими щоками. Очі невеликі, округлі, ніс довгий з горбинкою. Довга сива пряма борода та вуса повністю прикривають вуста. На голові велика золочена митра, декорована геометричним орнаментом та імітованим дорогоцінним камінням. У правій руці митрополит тримає довгий коричневий посох, із золотистим симетричним навершям та білим платом. У лівій руці підтримує велике темне Євангеліє з золотистими торцями та декором. Одягнений святий у білий підризник та рожево-червоний сакос з широкими рукавами; поверх сакосу – широкий зелений омофор з великими трьома червоними хрестами. По омофорі золочений хрест на ланцюжку.

Поруч нього зображена цариця Олена, її фігура подана у повен зріст та розвернена у тричвертному повороті праворуч. Руки цариці припідняті на рівні грудей. Лик світлий з великими очима та прямим носом. Одягнена вона у яскравий підперезаний золотистим поясом червоний далматик, декорований золотистим орнаментом з передником вишневого кольору та подільником. Під низом довга темно-вохриста туніка, орнаментована витонченим рослинним золоченим узором. Поверх далматику – яскравий зелений плащ з сірим відворотом, який скріплений біля шиї великою хрестоподібною фібулою. Голову покриває яскравий червоний плат з оранжевим відтінком. На шиї, поверх одягу, масивний золочений ланцюг з хрестом. На голові – золотиста рельєфна корона, увінчана хрестиком.

Ліворуч хреста – другий митрополит. Його ліва рука покладена на груди, а у припіднятій правій тримає велике золотисте кадило. Його лик з невеликими темними очима та довгою сивуватою бородою і вусами. На голові зеленава митра, декорована золотистими хрестами та орнаментом, яку увінчує невеликий золотистий хрестик. Митрополит одягнений у довгий білий підризник з червоними широкими поручами та cipo-вохристий сакос з широкими рукавами, поверх якого червоний широкий омофор з трьома зеленими хрестами. На грудях золотистий хрест на ланцюжку. При правому боці – ромбовидна палиця вишневого кольору з символічним зображенням Голгофи. По краях палиці три великі вишневі з золотистим кутаси.

Біля митрополита зображений імператор Костянтин, руки якого схрещені на грудях. У правій руці він тримає золотистий фігурний жезл. Його лик з невеликими округлими очима, носом з горбинкою. Він має коротку круглу каштанову бороду та невеликі вуса. Довге кучеряве волосся спадає на плечі. На голові – золотиста корона, подібна до митри, увінчана маленьким хрестиком. Одягнений Костянтин у голубий далматик, декорований дрібними золотистими квітами та довгу яскраву червону туніку. Поверх далматика – червоний плащ з рукавами. Зверху – натільний золотий хрестик на ланцюжку.

Позаду цих святих в перших рядах видно чіткі фігури дияконів, монахів, священнослужителів та простолюд. Далі – умовні зображення великої кількості людей.

Над групами людей обабіч хреста на золоченому тлі два горизонтальні видовжені табло з написами червоними літерами: всъємирноє въоздвєжения чесного и животворящего хреста г(оспо)да б(о)га и сп(а)са нашего ис(у)са хр(єс)та.

Вище над цією групою на золоченому тлі чотири округлі картуші-клейма зі сценами: “Покаяння”, “Висвячення в ієреї”, “Вінчання”, “Помазання єлеєм”. Вони розміщені обабіч хреста по дві композиції. Угорі ще три округлі клейма, які дещо менші за розміром. Над верхньою перекладиною хреста посередині зображено “Чин хрещення”, а по обидва боки від хреста над середньою перекладиною: “Помазання миром” та “Причастя”. Всі ці сцени відображають сім церковних таїнств.