Обрамлення ікони “Воздвижения чесного хреста”

Інв. № Д-1020 Б-І-Н8

Реставратор – Оксана Войтович.

Реставрована у 2005 р.

Скісне глибоке обрамлення з аркоподібним завершенням розміщене в частині конструкції іконостаса. По периметру обрамлення з внутрішнього і зовнішнього боків прикріплені накладні різьблені планки. Зверху над обрамленням на темному тлі конструкції – накладна декоративна рослинна різьба у формі умовного трикутника. Над обрамленням в глибокому ажурному різьбленні розміщена ікона видовженої по гризонталі овальної форми на опуклій основі з липової дошки. Основа складається з кількох дощок хвойної породи і липи (різьблення). Паволока наклеєна частково – на місцях з’єднань, кутах різьблень, подекуди проглядається в місцях розтріскувань і осипів левкасу. Левкас – клеєкрейдяний, білого кольору, дрібнодисперсний, нанесений на основу і різьбу тонким шаром. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис, попосріблення і позолочення.

Стан до реставрації

У верхній частині – тріщини різьби. Сколи деревини. На зворотньому боці забруднення, впресовані в структуру деревини, шар пилу. Вгорі вздовж аркоподібного краю темні сліди від вологи. На різьбленні сітчастий кракелюр левкасу, часткові невеликі втрати – осипання, які були закріплені під час попередньої реставрації. Втрата контакту левкасу з основою і незначні осипання левкасу з фарбовим шаром. На клеймах в середині рами незначні лущення фарбового шару, зсідання його на темних партіях. Значне потемніння лакової плівки. По всьому твору потертя позолочення до імприматури, місцями проглядається левкас.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування конструкції з обох боків. Скріплено деталі декоративної різьби. Укріплено левкас та фарбовий шар. Знято поверхневі забруднення, впресовані в структуру фарбового шару, а також із зворотного боку. Потоншено стару потемнілу захисну лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару та позолоти. Затоновано місця втрат, потертя та подряпин фарбового шару. Після тонування поверхню твору покрито захисним шаром лаку.

Опис

Ікона з обрамленням та картушем кріпиться на дерев’яній прямокутній конструкції. Вмонтована в обрамлення, що складається з рами з глибокими внутрішніми боками. Має півкругле завершення, по кутах тло, оздоблене декоративною золоченою різьбою. На внутрішніх боковинах у медальйонах овальної та круглої форм розміщено 13 зображень. Угорі рами в центрі зображений Спас Нерукотворний. Внизу рами – два овальних горизонтальних клейма. Обрамлення ікони умовно ділиться на дві частини. Верхню частину каркасу увінчує поперечний овальний картуш з композицією “Христос з хрестом”, обрамлений глибокою золоченою рослинною різьбою. Нижня – прямокутної форми з овальним завершенням, що має подвійний виступ. По краях торцевої рами – дві різьблені неширокі рамки. Зображення в медальйонах виконані на гладкому золоченому тлі, поміж них – неглибокий ритований орнамент.