Одвірки царських воріт

Реставратори – Білостоцька Н. М., Білецька М. В.

Реставровано у 2003 – 2005 pp.

Основа конструкції одвірок царських воріт прямокутної форми. Стулки кріпляться до одвірок, які мають півкругле трипелюсткове завершення. На широких одвірках на гладкому золоченому тлі зображені святі Іван Золотоустий (ліворуч) та Василій Великий (праворуч) у повен зріст. На півкруглих завершеннях у верхній частині зображені: ліворуч півфігура святого Миколая та праворуч – святого Григорія Богослова.

Основа виконана з липи, окрім нижньої горизонтальної частини, яка виконана з дуба. Дошки основи скріплені і склеєні між собою. Зовнішні та внутрішні краї простінків і по периметру лицевого боку одвірок оздоблені рельєфними планками. По центру простінків, на внутрішніх торцях, кріпляться два кованих гаки. У місцях втрат левкасу і фарбового шару проглядається лляна паволока світло-сірого кольору. Левкас клеєкрейдяний, щільний, білого кольору, нерівномірно накладений. Різьблене по левкасу тло. Фарбовий шар – темперний та олійний живопис, позолочення.

Стан до реставрації

Розходження, зміщення та тріщини основи на стиках дощок в півкруглому трипелюстковому завершенні одвірок. У верхній частині одвірок над півкруглим завершенням пізніше доповнення декоративної різьби, замальоване бронзовою фарбою по деревині. В авторській основі у нижній частині простінків одвірок з обох боків – дерев’яні врізні вставки. Втрачено окремі ділянки різьблених планок у нижній частині одвірок та вгорі, у завершенні. Деформація основи на простінках, особливо ліворуч. Значні поверхневі забруднення із звороту. Пошкодження жуком-деревогризом. Пізніші реставраційні непрофесійні долевкашення в нижній частині простінків одвірок. Реставраційні непрофесійні тонування в місцях втрат авторського живопису. Значні втрати левкасу з фарбовим шаром в місцях розходження дощок основи. Кракелюр середньосітчастий. Зсідання лакової плівки з фарбовим шаром на окремих ділянках живопису, значні поверхневі забруднення. Потертя позолоти до поліменту на різьбі. Фарбовий шар забруднений. Значно потемніла нерівномірно покладена лакова плівка.

Реставраційні заходи

Скріплено рухомі частини основи. Зміцнено левкас та фарбовий шар. Знято поверхневі забруднення з лицевого боку та бокових простінків. Усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару та позолочення й потоншено потемнілу лакову плівку. Усунуто непрофесійні реставраційні перемелювання та тонування. Видалено реставраційну вставку левкасу у нижній частині з правого боку одвірок. Підведено новий реставраційний левкас у місцях втрат авторського. Одвірки затоновано на місцях втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Живопис покрито захисним шаром лаку.

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 25.

Овсійчук В. А. Майстри українського барокко: Жовківський художній осередок. – Київ: Наукова думка, 1991. – С. 323.

Білецька Мирослава. З досвіду реставрації ікон з іконостасу церкви Воздви-ження Чесного Хреста Скиту Манявського // Міністерство культури і мистецтв України. Національний науково-дослідний реставраційний центр України. Львівський філіал. Бюлетень. Інформаційний випуск. – Львів, 2003. – № 1(5). – С. 23, 24. Ілюстрація на Ст. З кольорової розгортки.

Білецька Мирослава. Реставрація одвірок царських врат іконостасу церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського // Волинська ікона: дослідження та реставрація. Матеріали XI міжнародної конференції. – Луцьк, 2004. – С. 96, 97, 101-103. Іл. С. 98-100, 101.

Виставки

Не експонувалися.