Святий Миколай

Святий Миколай

Зображення святого Миколая уміщено у вертикальну, ледь видовжену овальну форму над зображенням Василія Великого. Зображений він нижчепоясно, фронтально. Права рука святого припіднята в благословляючому жесті, у лівій тримає велику книгу. Його лик вохристо-оливкової карнації з темними великими очима, довгим прямим носом та короткою округлою сивою бородою і вусами. На голові – коротке кучеряве сиве волосся. Одягнений Миколай у білий підризник з прямокутною золотистою облямівкою навколо шиї. Рукави підризника перехоплені золотистими поручами з хрестами. Поверх – сірий хрещатий (з сірими та червоними хрестиками почергово) сакос. По сакосі одягнений червоний яскравий омофор з трьома великими чорними хрестами. З правого боку видно фрагмент ромбовидної палиці, декорованої рослинним золотистим орнаментом. Навколо голови святого – гладкий золочений німб, окреслений двома ритованими лініями. Обабіч святого, на рівні плечей, напис червоними літерами: С(Л) Х[РЄ](С)[ТО]ВЪ ОТ НІКОЛАЄ.

Ще вище, у менших півкругах з двохбоків зображено по два двокрилі серафими в динамічному русі. Вони у темних та світліших хмаринах. Один з них з червоними крилами, інший – з синіми, їхні погляди спрямовані вгору.

У центральному невеликому виступі, угорі на вохристому тлі золотисті грецькі літери, виконані графічно чорним обідком: ΘΕΟΣ.