Частина конструкції з обрамленням до ікони “Тайна вечеря”

Конструкція

Інв. № Д-1020-БШ-СЗ.

Реставратори – Анастасія Козак, Всеволод Томашевський, Оксана Ямкова.

Реставрована у 2003 р.

Основа конструкції складається з кількох липових та соснових дощок, скріплених тиблями і цвяхами. Левкас білого кольору, клеєкрейдяний, тонкий, щільний, нерівномірно нанесений по всій площі конструкції.

Фарбовий шар – темперний і олійний живопис, позолочення, посріблення, тоноване під золото.

Стан до реставрації

Розходження дощок основи конструкції, сколи деревини та тріщини. По всій площі основи значні пилові забруднення. Фрагмент верхнього карнизу з лицевого боку конструкції та фрагмент основи на обрамленні ікони “Тайна вечеря” втрачені. Незначні відставання левкасу від основи, дрібні втрати левкасу на виступаючих частинах різьби. Потертя попосріблення і позолочення до поліменту. Значно потемніла лакова плівка нанесена нерівномірно, місцями затіки. Забруднений фарбовий шар.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків конструкції з одночасним зняттям пилових забруднень. Скріплено рухомі фрагменти основи. Укріплено левкас, попосріблення та позолоту на декоративній різьбі, рамах та карнизах. Укріплено фарбовий шар на конструкції. Усунуто поверхневі забруднення та потоншено потемнілу лакову плівку. Затоновано місця втрат, подряпин та потертя на живописі, срібленні та позолоті, поверхню твору покрито захисним шаром лаку.

Опис

Фрагмент конструкції прямокутної форми, горизонтальний, поділений на дві частини карнизом із позолочених різьблених планок. У нижній, більшій за розміром частині, на зеленому тлі площини, по центру, розміщена ікона “Тайна вечеря”, що має скісну глибоку раму. Навколо рами на зеленому тлі – накладна різьба у формі завитків. По боках верхньої частини конструкції – дві виступаючі форми, декоровані різьбленими вставками з лицевого боку. На внутрішніх і на зовнішніх площинах пілястрів, на синьому тлі зображені шестикрилі серафими червоного кольору. У центральну частину вмонтована ікона “Моління про чашу”, яку обрамлюють фігурні планки.