Права стулка

Права стулка

Інв. № Д-1020 Б-І

Реставратор – Марія Шпаківська.

Реставровано у 1998-2000 pp.

Основа лівої стулки царських воріт складається із двох липових дощок, склеєних між собою. Зі звороту основа оброблена різьб’ярським інструментом По основі виконана наскрізна різьба. На стулці розташовані ковані металеві завіси, які кріпляться цвяхами. Зліва по середині є кована застібка. Поверхня деревини покрита тонким шаром крихкого левкасу білого кольору. Фарбовий шар – темперний та олійний живопис, позолочення, посріблення, кольорові лаки.

Стан до реставрації

Вертикальні тріщини основи, місцями до 1 см Рухомі частини різьби. Сліди пошкоджень жуком-деревогризом. Незадовільний зв’язок левкасу з основою. Здуття та втрати левкасу. Мармуроподібний та дрібносітчастий кракелюр. Потертя позолоти, особливо на виступаючих частинах різьби. Значне потемніння та потертя лакової плівки, поверхневі забруднення. На іконних картушах – згустки лаку.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків конструкції. Закріплено рухомі частини врат. Укріплено левкас та фарбовий шар. Потоншено та вирівняно лакову плівку на різьбі й живописі та усунуто поверхневі забруднення. Затоновано потертя позолоти та фарбового шару. Після тонування поверхню твору покрито захисним шаром лаку.

Опис

Стулка фігурна, ажурно різьблена. Різьблені гілки виходять з пащі лева у нижній правій частині та переплітаються з акантовим листям поміж іконними картушами; великі різьблені грона винограду. Різьба золочена. Композиція умовно ділиться на три частини, в кожній з яких вміщені невеликої овальної форми іконні картуші.

У верхньому картуші зображена Богородиця. Вона сидить перед столом, на якому відкрита книга. Постать динамічна. Голова її розвернена в бік до архангела Гавриїла. Права рука притиснена до грудей, а ліва покладена на розкриту книгу. Лик Марії вохристої карнації. Одягнена в довгий вишневий хітон та зелено-оливковий мафорій. Навколо голови – німб. Сидить вона на фігурній коричневій лаві. У верхньому лівому кутку, на гладкому золоченому тлі, зображений світлий голуб – дух святий, напрямлений до Марії. Позаду, біля столика, червоний балдахін з синім навершям. Позем темно-оливкового кольору, поділений на прямокутники. Нижче в середньому картуші зображений євангеліст Марко. Він сидить за столом, вкритим червоною тканиною. На столі відкрита книга, поруч – чорнильниця і писало. Правою рукою підпирає голову, а лівою – підтримує книгу. Лик святого вохристої карнації. На голові довге каштанове волосся. Навколо голови – німб. Одягнений у жовту туніку і синьо-зелений гіматій. У правому нижньому кутку – голова лева – символ євангеліста Марка. Позем – темно-оливкового кольору. Тло золочене, гладке. Обабіч святого на рівні голови напис червоними літерами: С. АП(О)[С]ТОЛЪ Є[ВАН]Г[ЄЛІСТ] МАРКО. На нижній іконі зображений євангеліст Іван. Він сидить перед столом, на якому розкрита книга. Постать його динамічна, розвернений вбік, погляд звернений до маленьких червоних промінців, що виходять з сегменту угорі. Лик зображений у профіль. У правій руці він тримає писальце, а ліва сперта на лаву. Довге сиве волосся, борода. Лик вохристої карнації. Навколо голови німб. Одягнений у довгу червону туніку та сірий гіматій. Перед ним на столі зображений сірий орел – символ євангеліста. Тло золочене, гладке. На тлі обабіч святого на рівні голови напис червоними літерами: С. АП(О)[С]ТОЛЪ Є[ВАН]Г[ЄЛІСТ] ІОАНЪ. Позем темно-оливкового кольору.

Середній стовпчик теж ажурно різьблений. Тут симетрично, вздовж, попарно

- різьблені фрукти з листками: угорі – велике гроно винограду, далі груші з листям, жолуді, виноград, сливи, знов груші і знов виноград. Стовпчик увінчує невелике Розп’яття.