Ліва стулка

Ліва стулка

Інв. №-Д-1020 Б-І

Реставратор – Мирослава Білецька.

Реставровано у 1998-2000 pp.

Основа лівої стулки царських воріт складається з двох липових дощок, склеєних між собою. Із звороту основа оброблена різьб’ярським інструментом. По основі виконана наскрізна різьба. На стулці розташовані ковані металеві завіси, які кріпляться цвяхами. Зліва, посередині, є кована застібка. Під нею металева смуга, прикріплена по діагоналі металевими цвяшками. Зі звороту, в нижній частині зліва, – металева прямокутна пластина. Поверхня деревини покрита тонким шаром крихкого левкасу білого кольору. Фарбовий шар – темперний та олійний живопис, позолочення, посріблення, кольорові лаки.

Стан до реставрації

Вертикальні тріщини основи, місцями до 1 см. Рухомі частини різьби. Сліди пошкоджень жуком-деревогризом. Поганий зв’язок левкасу з основою. Здуття та втрати левкасу. Мармуроподібний та дрібносітчастий кракелюр. Потертя позолоти, особливо на виступаючих частинах різьби. Значне потемніння та потертя лакової плівки, поверхневі забруднення. На іконних картушах – згустки лаку.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків конструкції. Закріплено рухомі частини врат. Укріплено левкас та фарбовий шар. Потоншено та вирівняно лакову плівку на різьбі і живописі та усунуто поверхневі забруднення. Затоновано потертя позолоти та фарбового шару. Після тонування поверхню твору покрито захисним шаром лаку.

Опис

Стулка фігурна, ажурно різьблена. Різьблені гілки виходять з пащі лева в нижній лівій частині та переплітаються з акантовим листям упоміж іконними картушами; великі різьблені грона винограду. Різьба золочена. Композиція умовно ділиться на три частини, в кожній з яких вміщені невеликої овальної форми іконні картуші.

У верхньому картуші зображений архангел Гавриїл з червоною квіткою у лівій руці, правою благословляє. Одягнений у довгий світло-зелений хітон та коротку червону туніку. Крила світло-сірого кольору, напіврозкриті. Лик зображений у профіль. Довге темне волосся спадає на плечі. Навколо голови – німб, окреслений червоною лінією. Тло золочене, гладке. Позем темно-оливкового кольору. Нижче, в середньому картуші, зображений євангеліст Матвій. Він сидить за столом, вкритим червоною тканиною. На столі розкрита книга. Поруч чорнильниця та ще одна книга. Його лик вохристої карнацп. Сиве довге волосся, борода. Одягнений в оливково-зелений хітон і світло-вохристий гіматій. Навколо голови – гладкий німб. Позаду зображений його символ – ангел, який простягнутою рукою вказує на текст у розкритій книзі. Одягнений ангел у довгий синьо-зелений хітон та червоний плащ. Крила складені, сірого кольору. Навколо голови німб. Тло гладке, золочене. Біля голови євангеліста на тлі напис червоною фарбою: С. АП(О)[СТОЛ] Є[ВАН]Г[ЄЛІСТ] МАТВЄЙ. Позем темно-оливкового кольору. У нижньому картуші зображений євангеліст Лука. Він теж сидить за столом, на якому відкрита книга. Стіл вкритий зеленою тканиною. Лик вохристої карнації. Волосся каштанове, довге. Одягнений у зелений хітон та червоний гіматій. Навколо голови – німб. Обабіч німбу на золоченому гладкому тлі напис червоними літерами: С. АП(О)[СТОЛ] Є[ВАН]Г[ЄЛІСТ] ЛУKA. Сидить святий на великій фігурній лаві. У лівому нижньому куті на темно-оливковому поземі зображений віл – символ євангеліста Луки.