Кляштор кармеліток (№ 30)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Кляштор кармеліток босих 1642 р. – 19 ст. (вул.Винниченка, 32) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

№ 32 в адресі – помилка, треба № 30.

Фундаторами кляштору були Якуб та Теофілія (з Даниловичів) Собєські – батьки короля Яна 3 Собеського. В 1688 р. на фасаді встановили скульптури св.Йосифа та св.Терези (засновниці ордену) роботи Андрія Шванера.

Дата: 16.03.2007

Біля сходів, які ведуть до храму Стрітення Господнього, 1990 року встановили верстовий знак, який вказував, що з цього місця до села Моринці на Черкащині, де народився Тарас Шевченко, – 613 кілометрів. 2005 року цей пам’ятний знак безслідно зник. Із храму Стрітення після війни вивезли до Кракова ікону Матері Божої Неустанної Помочі, що її освятив 1927 року Папа Римський Лев ХІІІ, а в самому храмі (Винниченка, № 30-а) у 1970-х роках облаштували Львівський обласний будинок якості, метрології і стандартизації. У лютому 1998-го, на день Стрітення Господнього, там уперше за повоєнні роки відбулася Служба Божа, відтоді храм став парафіяльною святинею Греко-Католицької Церкви. В невеличкому скверику навпроти – абстрактні скульптури часів радянської епохи. В будівлі колишньої Римсько-Католицької духовної семінарії (№ 30) в повоєнні часи розмістили гуртожиток № 3 медінституту, а за часів незалежності тут обладнали свої офіси декілька фірм.

Джерело: “