Будинок Піллерів (№ 8)

Жилий будинок 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Житловий будинок 1839 р. (№ 8) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Будинок (вул.Винниченка, 8) споруджено в 1820-х рр. у стилі ампір. Він прикрашений рельєфами на теми античності, виконаними Й.Шимзером. В 1 пол. 19 ст. будинок належав родині видавців Піллерів. Їх друкарня була поруч (Личаківська, 3).

За іншими даними, будинок мпоруджено бл. 1805 р. саме для друкарні Піллерів, оздоблений скульптруами братів Вітверів (Гартмана та Йогана-Міхаеля). В 1839 р. перебудований для потреб австрійської податкової адміністрації.

В 1893 – 1894 рр. тут жив український письменник Осип Маковей (Леся Українка в з 3 (15) січня 1894 р. подає таку його адресу).

Дата: 16.03.2007

У будівлі № 8 зараз розташована редакція газети міської ради “Ратуша”, салон кухонь “Меркс” і туристичне агентство “Бастур”, а за радянських часів тут містилася екзотична організація під назвою Львівське міжобласне відділення бюро пропаганди радянського кіномистецтва Союзу кінематографістів СРСР, а від 1947 року – фабрика індивідуального пошиття одягу; за польських часів у цьому будинку був магазин канцелярського приладдя Кікена.

Джерело: “