Будинок з історією (№ 26)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок друкарні Наукового товариства ім.Шевченка і редакції “Літературно-наукового вісника” 2 пол.19 ст. (№ 26) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

За совітів будинок вважався пам’яткою, оскільки тут в 1901 – 1903 рр. був головний склад газети “Іскра” [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 50].

В 1898 – 1906 рр. тут знаходилась редакція українського часопису “Літературно-науковий вісник”. Меморіальна дошка споруджена в 1982 р., скульптор Т.Бриж, архітектор Л.Романюк [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 54]. [У 2007 р. цієї меморіальної дошки я не побачив. – М.Жарких]

Головним редактором часопису був М.С.Грушевський, тут вміщували свої твори чи не всі українські письменники того часу.

Будинок споруджено в 1880 р. за проектом М.Фехтера у стилі класицизму. В 1898 – 1912 рр. тут містилось Наукове товариство ім.Шевченка; з 1912 р. – друкарня НТШ та редакція ЛНВ.

Дата: 16.03.2007

На фасаді будинку № 26 – пам’ятні таблиці на честь Івана Франка, який жив тут у 1898-1906 роках, і фольклористки Ярослави Музики, яка також мешкала тут в 1909-1973. За польських часів тут були також редакції українських часописів “Світло”, “Українська Школа” та друкарня НТШ. Перед будинками № 24 і № 26 – бомбосховище ще з радянських часів.

Джерело: “