2007 р. Пінзель зобразив себе на плечі скульптури «Алегорія мужності»

Оксана Зьобро

Дата: 13.08.2007

Три західноукраїнські області – Львівська, Івано-Франківська і Тернопільська – домовилися між собою визнати 2007 рік роком одного з найзагадковіших скульпторів XVIII ст. Іоанна Пінзеля. В рамках цього проекту у львівському музеї маестро відкрилася нова розширена виставка його робіт.

Перша згадка про скульптора датується 1906 роком, хоча творив він у XVIII ст. Понад сто років мистецтвознавці шукають хоч якусь інформацію про цього митця, але досі не відомо, звідки він походить, як помер… Не знайдено жодного з його нащадків, хоча відомо, що в нього було двоє синів.

«Іоанн Пінзель – найцікавіший скульптор у післямікеланджеловський період, – говорить Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв. – У XVIII ст. подібного йому у світі не було. Це найбільший український митець, навіть попри те, що знаємо лише залишки його творчості».

Експозиція Львівського музею скульптури Пінзеля налічує понад 30 його робіт. Тепер її поповнили ще вісім – з Тернопільського обласного краєзнавчого музею, з Тернопільського художнього музею та Івано-Франківського художнього музею. У Львові вона пробуде до другої половини вересня. Потім поїде до Києва, де до цього Пінзеля ніколи не виставляли. Планується, що її побачать також у Відні, Парижі, Вашингтоні.

Цього разу до Львова приїхала і скульптура з можливим автопортретом Іоанна Пінзеля. «На плечі скульптури «Алегорія мужності» є зображення обличчя, – розповідала кореспонденту “ВЗ” Віра Стецько, завідувач відділу Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

– У мене виникла гіпотеза, що це автопортрет самого майстра. Пінзель інспірувався з епохою Відродження, зокрема з Мікеланджело. А тоді в художників була традиція не підписувати своїх речей, а вводити у композицію роботи свої автопортрети».