2007 р. Борис Возницький: “Якщо хочуть церкву, я просто закрию музей у Рік Пінзеля, та й все!”

Дата: 23.05.2007

Інформація про використання приміщення колишнього костелу клариссок на пл.Митній у Львові для потреб греко-католицької церкви не знайшла схвального відгуку у директора Львівської галереї мистецтв, яка є орендарем цього приміщення, де діє один із її структурних підрозділів – Музей барокової дерев’яної скульптури. Про це із посиланням на Героя України Бориса Возницького, учора, 22 травня, повідомив кореспондент Західної інформаційної корпорації.

«Досі не можу зрозуміти до кінця, як вони собі все це уявляють. Мені подзвонили з управління культури ЛОДА, що там має розглядатися справа в Батенка (заступник голови ЛОДА. – ЗІК). Коли я туди прийшов, переді мною вийшов єпископ греко-католицької церкви. Я зайшов, питаю: що? «Ну, ми так думаємо, що це приміщення можна сумісно використовувати і як музей, і як церкву». – «Та ви що! Та я собі не уявляю, як це може бути!». Їм то важко зрозуміти. Мені також.

Ну ж так не можна! Я просто закрию музей в Рік Пінзеля, та й все! Як пустити людей, щоб там була Служба Божа.

По-перше, там складно це зробити, бо там же 12 метрів внизу все розбито, колись то було таке складське страшно занедбане приміщення, яке ми тільки підштукатурили.

По-друге, треба скинути всі дерев’яні заслони. А за одною заслоною три величезних панно 4 на 5 метрів. На одному з панно козаки беруть Львів, а їх згори б’ють. Не пасує якось такий сюжет в українській церкві, а замальовувати не можна тому, що це ж пам’ятка! Ну, можна чимось закрити, якимись дошками. Воно зараз у нас закрито і все.

Там із розписів є ще шлюби Яна-Казимира. Але справа навіть не в тому, музей же під охороною. Тут не можна, як в Будинку органної та камерної музики поєднати церкву й концертну установу, розписавши години роботи. Там раз, – спинки лавок переставили на інший бік, – і використовуй то як костел, то як Органний зал. А в нас же цінні історичні експонати з дерева, хто за них відповідатиме у відкритій церкві із свічками?!!

Як далі буде, я не уявляю… Місто зараз записало на Рік Пінзеля з дахами щось зробити й фасадами, ось учора дзвонили. Місто до цього якось підключилося, на відміну від обласної влади. Тій взагалі не потрібні музеъ, вони раді передати нас під державне управління, навіть грошей на півроку в «посаг» дають, тільки б ми відійшли», – прокоментував ситуацію із використанням приміщення колишнього костелу клариссок Борис Возницький.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»