2007 р. У Львові робітники, які ремонтували площу Галицьку, знайшли під бруківкою частину…

2007 р. У Львові робітники, які ремонтували площу Галицьку, знайшли під бруківкою частину дороги XVIII століття

Дата: 20.09.2007

«Учора робітники, які ремонтували площу Галицьку, знайшли під бруківкою частину дороги XVIII сторіччя. Я переглянула карти і знайшла цю дорогу: вона була збудована на початку того сторіччя, відігравала роль об’їзного шляху навколо міста, обходила Бернардинський костел і вела до теперішнього палацу Потоцьких. Цей шлях є особливим тим, що має внутрішній водовідвід, тобто вода стікає не на краї дороги, а посередині», – про це сьогодні, 20 вересня, у коментарі ЗІКу розповіла начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

Також Лілія Онищенко повідомила, що сподівалася знайти роздоріжжя, від якого відокремлювався шлях зі Львова до містечка Галич. Втім, на жаль, на цьому місці знайдено тільки декілька великих каменів.

За словами начальника управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, дорога викладена дуже якісною, обробленою бруківкою, що дозволяє заявляти про вмілість тодішніх львівських робітників.

Крім старовинної дороги Лілія Онищенко не сподівається знайти щось, варте погляду археолога. «На місці, де нині площа Галицька, було передмістя, дерев’яні будинки. Сумніваюся, що там буде щось цікаве, але шукатимемо ще два тижні», – зазначила вона.

Радник міського голови з питань збереження культурної спадщини Львова, президент благодійного фонду «Збереження історико-архітектурної спадщини Львова» Андрій Салюк розповів кореспондентові ЗІКу, що на жаль не мав жодної інформації від міської влади з приводу знайденої дороги і не уявляє, хто буде займатися розкопками на цьому місці.

«Обов’язково нині піду на площу Галицьку і подивлюся на стан дороги. Не скажу про терміни, але це місце треба обов’язково досліджувати, проводити детальні розкопки і якщо потрібно, переносити знайдені речі», – наголосив він.

Директор Рятівної археологічної служби Олег Осаульчук у коментарі ЗІКу розповів, що не чув про знайдену дорогу, але висловив своє обурення: «Почали проводити ремонтні роботи, а вже після того згадали, що існують археологи. Спочатку мали б бути оформлені документи, потім – укладено угоду», -сказав він.

Довідка ЗІКу

З 11 вересня перекрито для руху транспорту ділянку площі Галицької від межі з площею Соборною до світлофору коло вулиці Князя Романа. На цій території відділ капітального ремонту Львівської міської ради розгорнув свої роботи і планує завершити їх до кінця року.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»