Горбачевського вул.

Вулицю Сахарова з вул.Чупринки з’єднує вулиця Горбачевського, названа так 1993 року на честь українського біохіміка й епідеміолога Івана Горбачевського (1854-1942). З 1895-го вона мала назву Іссаковича на честь львівського вірмено-католицького архієпископа Іссака Миколая Іссаковича (1824-1901), за часів німецької окупації – Руненґассе, від 1944-го – Крилова на честь російського байкаря ХІХ століття.

У п’ятиповерховому житловому будинку 1960-х під № 15 за радянських часів був Будинок побуту та магазин “Промкооперація”, зараз тут кав’ярня, магазин “Сільгосппродукти”, відеотека й ремонт взуття.

Під № 18 за Польщі містився 1-й Будинок техніків (старий), у 1950-х – гуртожиток Політехнічного інституту № 2, зараз – Інститут підприємництва та перспективних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. До будівлі останніми роками добудували два поверхи.

Під № 19 за радянських часів було управління магістральних нафтопроводів “Дружба”, зараз тут Науково-дослідний центр аерокосмічної інформації та екологічного моніторингу.

У будинку № 20 від часів СРСР працює кафе “Дружба”.

Дев’ятиповерховий житловий будинок № 22 збудовано 1969-го, на його місці до того була вілла архітектора Владислава Равського, споруджена 1892-го в неороманському стилі.

Під № 24 – басейн “Медик”, який за польських часів називався “Світезь”.

Забудова вулиці – польський конструктивізм 1930-х і радянський 1960-1990-х років.

Джерело: “”, 19 жовтня, 2007 року, № 188 (258)

Вулицю Горбачевського з вул.Чупринки з’єднує вулиця Моршинська, названа так 1950 року. З 1898-го вона називалася Шимоновичів на честь львівської міщанської родини, з 1935-го була частиною вулиці Хрестової (Чупринки), в часи німецької окупації називалася Поммеранвеґ. Забудова: одноповерхова садибна, шестиповерхова 1960-х і дев’ятиповерхова 1970-х.

Перпендикулярно від вул.Моршинської відходить тупикова вулиця Природна, названа так 1945 року. З 1930-го вона мала назву Бартосівни, в часи німецької окупації – Баєрнвеґ. У шестиповерховому житловому будинку 1960-х за радянських часів були хлібний і молочний магазини, тепер тут крамниця “Продукти” та кафе “Мішель”. Під № 8 та 10 п’яти- й десятиповерховий гуртожитки Лісотехнічної академії, збудовані в 1960-х. За часів СРСР тут була їдальня та прокатний пункт. Забудова вулиці: польський конструктивізм 1930-х і радянський 1960-х.

Джерело: “”, 26 жовтня 2007 року, № 193 (263)