Палац (№ 10)

Палац (№ 10)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Палац 1763 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 51].

Палац 1763 р. (просп.Леніна, 10) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.]. – Адреса, думаю, помилкова.

Палац побудовано в 1730-х роках для райці Карла Гарані. Після його смерті палац перейшов до Антона Бельського, який замовив архітектору П.Ріко де Тірегаю проект реконструкції. перебудову завершено в 1760 р., в 1780 р. Бельський замовив нову перебудову архітектору П.Гібо і в тому ж році продав палац. Пізніше він належав Потоцьким, Коморовським. Інтер’єр бального залу (нині читальний зал бібліотеки) прикрашений скульптурним фризом в стилі ампір (1820-1830-і рр., скульптори Ф.Бауман або Й.Шимзер). Сучасного вигляду набув при реконструкції 1935 р.

У будинку № 10 за польських часів містився палац Бесядецьких, цю адресу мав також ресторан Мосса й ательє художніх виробів Мішкевіча, від повоєнних часів до 2002 року тут містилася Обласна бібліотека, зараз це приміщення переобладнують, його планують віддати історичному факультету ЛНУ.

Джерело: “”, 26 червня 2008 року, № 90 (398)

Палац Бесядецьких поволі вмирає, а грошей все нема (13.12.2017 р.) Читайте більше тут: