2007 р. Шлях на Галич

Мирослава Іваник

Дата: 25.09.2007

Під час розкопок, що передували ремонту площі Галицької у Львові, на глибині двох метрів львівські археологи знайшли бруківку XVIII століття, якою було викладено дорогу довкола міського муру. Історики знали, що сучасною площею Галицькою проходив давній гостинець, проте не припускали, що його було викладено бруківкою.

Як розповів “Газеті” Юрій Лукомський, відомий археолог, працівник ЛКП “Архітектурно-археологічна служба”, ця бруківка датується кінцем XVIII – початком XIX століття. Ця викладка є дуже атракційною. Вона характерна для періоду, коли в перші десятиліття австрійського панування розбирали міські укріплення (які на той час уже не виконували своїх функцій) і з “будівельного матеріалу” облаштовували місто. Виявлена минулого тижня дорога вела від міського муру в бік Галича.

Як розповіла “Газеті” Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища, ця знахідка свідчить, що на той час Львів був цивілізованим містом.

– Ця знахідка дає змогу ще раз підтвердити: тоді Львів не був просто якимось “селом”. Це було цивілізоване місто, яке могло дозволити собі бруковану дорогу поза межами Львова, – розповіла Лілія Онищенко “Газеті”. – Крім цього, ми зробили для себе ще одне відкриття. На цій дорозі було дуже незвичне водовідведення: дощова вода стікала до середини дороги, а не на узбіччя.

Відкопана бруківка вже частково зруйнована. Очевидно, її пошкодили ще за австрійських часів, коли монтували каналізаційний колектор. Тепер знахідку ретельно досліджують археологи, після чого її закриють піском і таким чином законсервують.

– Думаю, немає сенсу зараз експонувати її, – говорить Л. Онищенко. – Можливо, коли тут зроблять пішохідну зону, цю бруківку знову відкопають і тоді експонуватимуть.

Ідею можливого експонування бруківки підтримує і Юрій Лукомський.

– На цьому етапі ми не маємо ні коштів, ні часу на подальші дослідження. Тому знайдену бруківку треба законсервувати. Порекомендуємо відзначити цю ділянку на новому мощенні, наприклад, різними кольорами бруківки.

Окрім давньої бруківки, під час розкопок археологи знайшли цікаву дерев’яну споруду, яка суттєво обгоріла. За попередніми припущеннями, це міг бути міст через потік Аршир, який починався на вулиці Лисенка та протікав поблизу або через дворик Бернардинського монастиря. За словами пана Лукомського, цілком реально, що тут можуть виявити й інші знахідки.

– Із верхніх шарів ми вже маємо дуже гарні кахлі з геральдичними знаками та багато кераміки. Дуже сумно, що тут працює екскаватор, а отже, втрачаємо значну частину знахідок.

Основна проблема поспіху дослідження площі Галицької вже звична для Львова – бракує часу, грошей і фахівців. Як зазначає Лілія Онищенко, археологічні розкопки на площі Галицькій проводять працівники ЛКП “Архітектурно-археологічна служба”, які мають відповідну угоду з археологом Володимиром Шишаком, що має Відкритий лист на проведення розкопок на площі Галицькій. Проте, за словами начальника управління, людей суттєво бракує. Тому до робіт залучають студентів і тих, хто має проводити ремонти.

Як пояснив “Газеті” Юрій Лукомський, фактично всі львівські археологи залучені на інших об’єктах. Оскільки вони не припускали такої цікавої знахідки, то й не розраховували працювати на цьому об’єкті. Через знахідку археологів, очевидно, перенесуть і дату здачі об’єкта, тобто площу Галицьку не зможуть відкрити для руху транспорту 5 листопада, як це передбачали раніше.

Поки що власне ремонтних робіт тут не проводили. Наразі важко сказати, як надовго затримають відкриття площі, адже все залежатиме від того, скільки часу археологи досліджуватимуть бруківку та чи знайдуть на об’єкті ще щось, гідне уваги.

Джерело: “