Христина Нога

Дата: 26.11.2007

Осінь – пора оновлення зимового гардеробу. Але якщо львівські модниці у пошуках чергового капелюшка готові відвідати не одну крамницю, то “обновки” для Львова мало кого турбують. Саме тому львівські чиновники замислились над пропозицією експертів “переодягнути” кам’яниці, що обрамлюють площу Ринок. Розгорілась палка дискусія довкола доцільності заміни автентичного скульптурного декору професійними копіями.

Питання львівської архітектури розглядали на “круглому столі”, присвяченому проблемам збереження елементів декору площі Ринок. “Кожна будівля в центрі Львова – це твір мистецтва, авторська робота, – каже начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, – тому вона потребує особливого догляду.

Скульптурний декор будинків у минулому вже реставрували, хоча відповідної документації не збереглося, про це свідчать залишки цементу та металу на скульптурах. Але, зважаючи на їх критичний стан, існує загроза для мешканців та туристів Львова”.

Незважаючи на мізерну суму (лише 100 000 гривень з міського бюджету закладено цього року на реконструкцію скульптур), чиновники разом з експертами в архітектурній царині виробили нову методику виконання реставраційних робіт. Першою ластівкою стала скульптурна група “Глорія”, що на атику будинку № 3 площі Ринок.

“Ми обрали цю скульптуру не випадково, адже її стан – критичний, – поділився своєю думкою скульптор-реставратор Тарас Бенях. – На ній з’явились тріщини, куди потрапляє сніг, через що група втрачає рівновагу і може не сьогодні-завтра впасти львів’янам на голови. Скульптуру слід негайно демонтувати і вже в лабораторних умовах проводити консервацію та реставрацію”.

“Глорія” зчинила ланцюгову реакцію, що генерує нові запитання: у який спосіб реставрувати скульптури, як робити копії і, головне, де зберігати відреставровані оригінали? “Ми пропонуємо два способи реставрації, – каже завідувач кафедри Національної академії мистецтв Юрій Островський. – Перший – не відділяючи скульптуру від ансамблю, другий – демонтаж – практика, що поширена у Європі. У Львові слід створити центр, де можна проводити дослідження та оновлення скульптур, адже повністю обладнаного місця немає. Ми повинні постійно моніторити та доглядати відновлені скульптури, адже від атмосферних впливів крихкий матеріал псуватиметься знову”.

Чиновники наразі вирішили провести інвентаризацію скульптур на будинках у центральній частині міста, визначити їх стан і почерговість проведення реставраційних робіт. Залишається сподіватись, що листопад не закінчиться для львів’ян скульптурним обвалом.

Коментарі для «ВЗ»

Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв:

– У світі вже давно зняли оригінали скульптур з будівель. Навіть на славетному Нотр Дам де Парі з 1930-х рр. стоять лише копії. Такі проблеми, як атмосферні явища та транспортний рух у центрі міста – не вирішити ніколи. Саме тому слід збудувати великий музей скульптури, де і зберігатимуться автентичні твори. За останні 50 років кам’яниці знищились більше, ніж за 200 попередніх.

Іван Сварник, віце-президент Товариства шанувальників Львова:

– Особливої уваги потребує не лише декор, а й самі будинки, адже кам’яні стіни руйнуються з катастрофічною швидкістю. Не варто зосереджувати свою увагу лише на ансамблі площі Ринок, оскільки те, що розташоване поза старим містом, перебуває у значно гіршому гіршому стані.

Джерело: “Високий Замок”