2007 р. Громадські діячі Львова вимагають, аби Садовий скасував дозволи будівництва на…

2007 р. Громадські діячі Львова вимагають, аби Садовий скасував дозволи будівництва на «Знесінні»

Дата: 29.12.2007

24 учасники круглого столу на тему «Забудова парків – загроза їх зникненню», на якому обговорили проблему забудови львівських парків, підписались під резолюцією, в якій просять міського голову Львова Андрія Садового скасувати ухвали Львівської міської ради, згідно з якими дозволено житлове будівництво в найбільшому парку Львова «Знесіння», – про це сьогодні, 28 грудня, ЗІК повідомила прес-служба Громадського форуму Львова.

Текст резолюції подаємо у повному обсязі:

«Забудова парків Львова набирає загрозливих масштабів. Яскравим прикладом цього став регіональний ландшафтний парк «Знесіння» – незаконне будівництво на вул. Лісній, житлове будівництво на ділянці по вул. Довбуша, 15, це далеко не всі випадки забудови парку.

Ще на початку XX століття ділянка площею 3 га (вул. Довбуша,15) слугувала місцем розваг для усіх львів’ян, тут був «Лунапарк», який органічно вписувався в загальну відпочинкову атмосферу парку. Тепер виразники думок і прагнень своїх виборців, депутати ЛМР цю землю віддали під елітну житлову забудову лише для обраних.

Незважаючи на відсутність відповідних дозволів, погоджень, протестів громадськості, на те, що ця земельна ділянка розташована в межах історичного ареалу міста, в межах ансамблю історичного центру, що є внесений до світової спадщини ЮНЕСКО, в межах Державного історико-архітектурного заповідника, депутати фактично одноголосно проголосували, щоб дозволити цю забудову.

Цинічне будівництво у парку «Знесіння» створить прецедент, що відкриє шлях до забудови всіх інших, і ми можемо назавжди втратити унікальні найстаріші в країні парки, без яких важко уявити Львів!

Ділянка на «Знесінні» є першим великим викликом львів’янам: чи зможуть вони зупинити незаконне будівництво житла у парках Львова, адже воно стає системним і набирає загрозливих масштабів! Ми розуміємо, що окрім того, що парк є зеленим насадженням, він мусить жити своїм життям. Це має бути місце для відпочинку, культурного проведення часу зі спортивними спорудами, кінотеатрами, тенісними кортами, полями для гольфу, технопарками тощо, доступними для всіх львів’ян та гостей міста, і такими, щоб приносили прибутки Львову впродовж багатьох років.

Необхідно враховувати функційні потреби парків та врегулювати питання залучення інвесторів до парків на законодавчому рівні, з тим, щоб попереджати їх, які є вимоги законодавства до парків, має бути чітко виписано, що інвестори мають право робити у зелених зонах, а що – ні.

Унікальний парк фактично посередині міста зберігся протягом століття завдяки мораторію цісаря на його забудову. Австрійці розуміли цінність цієї зеленої зони і берегли її. Зараз наша львівська влада залишається байдужою до власних природних скарбів і не дбає про них.

Сьогоднішня політика мера міста та депутатського корпусу, непрозорість щодо моментів продажу землі, нерозуміння та непоінформованість громади щодо цього, робить можливим наступ «інвесторів» на парки. Учасники круглого столу обурені наявним станом речей!

Вимагаємо від львівського міського голови, депутатів Львівської міської ради, прокуратури міста та області спинити цей ганебний процес і скасувати ухвали ЛМР, якими дозволене житлове будівництво в найбільшому парку міста «Знесіння».

Резолюцію підписали усі учасники круглого столу:

1. Олег Мацех, координатор Громадського форуму Львова.