2011 р. Упорядники пам’яті

Мирослава Іваник

У Львові взялися за облаштування місць, пов’язаних з єврейською історією. Ідеться про руїни синагоги “Золота Роза” і прилеглу територію, зелену зону біля пологового відділення на вул. Рапопорта (колишній єврейський цвинтар) і територію колишнього Янівського концтабору. Впорядковуватимуть ділянки за проектами архітекторів, які стали переможцями тематичних міжнародних конкурсів, що їх міська рада провела торік.

Площа трьох синагог

Наразі громаді представили лише один проект – упорядкування території площі трьох синагог. Його розробила група архітекторів із Берліна – Франц Решке, Пауль Решке та Фредерік Шпінгер.

– Центром цієї ділянки є територія, на якій розміщувалися три дуже важливі будівлі – Велика міська синагога, Дім навчання, приватна синагога «Золота Роза». Попри те, що будівлі зруйновано під час ІІ Світової війни, ці території мають свою атмосферу. На руїнах «Золотої Рози» буде обладнано дощатий настил, яким можна буде дістатися руїн, але не затоптувати їх.

Площу, де розташовувалася Велика міська синагога, хочемо залишити порожньою – це буде місцем сум’яття. З’єднання цих двох територій – ділянка, де був Дім навчання (Бейт га Мідраш), має стати місцем зустрічі, навчання та історії цієї площі. Цю територію озеленять, на довколишніх вулицях буде виконано інформаційне маркування, а на самій площі передбачено місця для сидіння та для інформаційних матеріалів, – розповідає про ідею проекту його автор Франц Решке.

Проект-переможець мінімально втручається в уже існуючий простір площі, залишаючи при цьому можливість для подальших археологічних досліджень і навіть відбудови синагоги. За словами Лілії Онищенко, начальника управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, проект поліпшить ситуацію, яка є нині, і створить простір для думки.

Попри задоволення влади, громадського обговорення проект фактично не пройшов. Під час громадських слухань, які відбулись у міській раді, свої зауваження висловили деякі представники єврейської громади, а також львівські архітектори.

– Проект нічого не вирішує. Він просто ілюструє нинішню ситуацію, – переконаний Василь Петрик, архітектор, доцент НУ «Львівська політехніка». – Завдання конкурсу було поставлено неправильно. Воно не враховує бачення єврейської громади, а без цього проект «мертвий». Нині треба правильно сформулювати завдання і скоригувати проект. При цьому необхідно вирішити питання комплексно, зокрема, як використовуватимуть об’єкти довкола, визначити окремо публічний, музейний і сакральний простори, і лише тоді впроваджувати проект.

Насторожує громадськість іще одне – вартість самого проекту. За попередніми підрахунками, це 500 тисяч доларів. «Цю суму назвав автор проекту. Вона велика, бо передбачають використання дуже дорогих матеріалів. Ідеться про плити з білого бетону, яких у нас узагалі не виробляють. Але площа гарно виглядатиме саме завдяки якісним матеріалам. Тому їх використання цілком виправдане. За необхідного фінансування все можна зробити за півроку», – розповіла пані Онищенко.

За її словами, якщо чекати на ревіталізацію всього кварталу, проект не реалізують ніколи. У ратуші кажуть, що певну суму хочуть закласти в бюджеті вже наступного року, однак, скільки саме і на що – наразі не знають. «Ми проведемо ще одне обговорення з єврейською громадою. Автор також готовий уносити певні зміни, але так, щоби не порушувати головної ідеї проекту», – резюмувала Л. Онищенко.

Інші два проекти коштуватимуть іще дорожче. Проте в ратуші сподіваються, що знайти фінансування на їх реалізацію буде значно простіше. Адже охочих дати гроші на впорядкування територій, пов’язаних із трагічною пам’яттю, більше. Тому проекти цілком можна буде реалізувати за гроші меценатів. Однак про жодні конкретні терміни наразі не говорять.

Меморіальний парк «Бесойлем – Дім вічності»

Автором проекту-переможця на впорядкування території колишнього єврейського цвинтаря на вулиці Рапопорта є архітектор Роніт Лоброзо з Єрусалима. Проект передбачає обладнання дерев’яного настилу, яким ходитимуть відвідувачі, а також спорудження стіни, що відокремить цвинтар від Краківського ринку. Її створять із цегляних блоків у вигляді решітки, в отвори можна буде ставити свічки та класти камінчики, які традиційно залишають на єврейських могилах.

Посередині парку – платформа з металевих планок. На колонах, які її підпиратимуть, розмістять текст. Тут також можна виставити оригінальні надгробні камені.

Меморіал «Янівський концтабір»

Частина території колишнього Янівського концентраційного табору – це місце, де відбувалися масові розстріли і від 1943 року «бригади смерті», сформовані з в’язнів-євреїв, примушували знищувати сліди злочинів німецької влади. Територія знана, як «Долина смерті».

Проект використовує рельєфні особливості ділянки та пропонує зробити дерев’яні настили для пішоходів, що виключає контакт із землею, де є останки жертв. Дошки водночас будуть інформаційними таблицями з історією концтабору. Автором проекту, що здобув перше місце, стала група архітекторів зі США – Мінг-Хо, Цеанта ля Гранже, Вей Гуант.