2008 р. Львів руйнують ремонтами

Дарія Скиба

Дата: 22.03.2008

Український комітет міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІCOMOS) визнав незадовільною охорону культурної спадщини Львова, яка належить до списку ЮНЕСКО. Українське бюро ІCOMOS вважає, що ремонтні та реставраційні роботи в центрі міста проводять безконтрольно, без погодженої науково-реставраційної документації.

– Торік у листопаді відбулося виїзне засідання бюро, – розповів «Газеті…» віце-президент українського комітету ICOMOS Микола Бевз.

– Тоді ми заслухали звіт начальника управління охорони історичного середовища, зустрічалися з громадськістю. І на підставі фактів, які було викладено під час зустрічей, ухвалили таке рішення. Нашою головною метою було довідатися, яка є документація зі стратегії роботи на пам’ятці ЮНЕСКО. Її вимагають одразу після того, як об’єкт уносять у список ЮНЕСКО. Але минуло вже 10 років, а ми не почули, такі папери існують. Це основний аргумент визнати охорону культурної спадщини незадовільною.

Представники українського бюро вважають, що доки місто не матиме стратегічної документації зі збереження, реставрації та менеджменту території історичного центру міста Львова як об’єкта, вписаного до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, доти руйнуватимуть і спотворюватимуть пам’ятки.

Як приклад наводять перебудову пам’ятки на пл. Ринок, 3, ремонтні роботи на дзвіниці Вірменської церкви, інженерні роботи з прокладанням мереж на місці археологічних залишків Краківської брами, доведення до руйнування та незаконне знесення будівель-пам’яток на площі Соборній, а головний аргумент – реконструкція на площі Ринок. Нагадаємо, свого часу міську владу гостро критикували за нищення порталів кам’яниць на південному боці площі, за недбало покладено бруківку та гідроізоляцію тротуару поліетиленовою плівкою.

– Є багато фактів, починаючи від реконструкції площі Ринок та інших об’єктів, коли роботу здійснювали за певною стратегічною лінією, а авральними методами. Наша ціль – уникнути подібних ситуацій, – каже Микола Бевз.

За словами віце-президента українського бюро ICOMOS, наразі не йдеться про загрозу виключення Львова зі списку ЮНЕСКО. Принаймні ICOMOS виступає проти цього. У бюро розробили резолюцію з рекомендаціями, яку подали до міської влади, і сподіваються, що влада відгукнеться на пропозиції. Часу залишилося небагато – заходи із розробки стратегії слід представити на засіданні бюро до осені.

У міській раді кажуть, що обов’язково зважать на рекомендації, щойно отримають резолюцію ICOMOS. Але стверджують, що влада має стратегічний план і працює над наступним.

– Якщо йдеться про стратегічний план, який необхідне історичному місту, то цього року ми його мали, – переконує «Газету…» начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко. – Нагадаю, 1997 року прийняли комплексну програму на 10 років, яка була також однією з підстав, що Львів включили до ЮНЕСКО. Це був той план дій, згідно з яким мали працювати 10 років. Зараз створюємо нову програму, трохи інакшого формату, це буде менеджмент-план.

А німці ЮНЕСКО мали в носі

До списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО належить 851 пам’ятка в 141 країні. Невдовзі перелік може поменшати на одну позицію – ймовірно, з нього виключать долину ріки Ельба в Дрездені з бароковими палацами та садами. Річ у тім, що влада міста вирішила збудувати велетенський міст через Ельбу, проти чого виступала ЮНЕСКО.

Міжнародна організація попереджала, що спорудження моста серйозно вплине на цілісність пам’ятки і погрожувала виключити Дрезден зі списку. Німці вирішили, що міст для них важливіший…

Джерело: “Газета по-львівськи”