2010 р. SOS! Історичний Львів ґвалтують!

Марта Гартен

Дата: 18.11.2010

У дворі бернардинського монастиря встановлюють бетонні балки для перекриття другого поверху споруди ресторану, на вул. Вірменській, 20 нищать історичну кам’яницю, – усе без дозволів!!!

Ситуація з пам’яткою архітектури на вул. Вірменській, 20 у Львові вже не виглядає безвинним жартом (орендарі із сумнозвісної мережі ресторанів, до якої причетний радник мера, нещодавно вифарбували її у білий колір і нанесли чорний трафаретний текст про «реконструкцію»), а скидається на виклик громаді.

Орендар, який експлуатує кам’яницю № 20 на вул. Вірменській під пивний дім, назвавши його музеєм-ресторацією, ще в попередні роки своїм нефаховим втручанням у пам’ятку спричинився до її нищення. Тоді від т.зв. реконструкції постраждали і планувальна схема, і несучі конструкції, які додатково навантажили несанкціонованою горішньою терасою. Будинок затріщав.

Неодноразово ЗІК намагався отримати у керівництва міста коментарі щодо легітимності низки кроків ресторанної мережі, до якої безпосередньо причетний радник мера, але міський голова Андрій Садовий не відповідав навіть на інформаційні запити. А прокуратура не квапилася реагувати на такі порушення першої особи міста, які кваліфікуються законом як корупційні дії. Відтак, почуття безкарності дозволило ґвалтівникам Львова і далі порушувати пам’яткоохоронне законодавство, причому із щоразу більшим цинізмом.

Останнім з черги стала інвазія в історичне середовище з боку подвір’я бернардинського монастиря. Кілька років тому там був невеличкий бар, його перекупила згадана вже мережа ресторацій, котрій за каденції чинного мера було надане зелене світло на безконтрольний бізнес в історичній (і не тільки) частині Львова.

Нагадаємо: несанкціоноване замощення під літній майданчик попереднім власником бару в закутку бернардинського дворика (що тепер виглядає просто квіточками проти сучасної новобудови) викликало обурення очільників управління охорони історичного середовища Львова, вікна якого виходять акурат на згаданий майданчик.

Але чомусь такого активного спротиву не викликали намагання «фест-креативників» спорудити кількаповерховий ресторан упритул до історичного муру. Після кулуарного обговорення першого проекту – такого собі дерев’яного зодчества «а ля Кіжи», вирішено було, що у бернардинському подвір’ї може постати скляна конструкція, яка б своїм сучасним виглядом підкреслювала шарм старовини.

Але зараз там створюють бетонну конструкцію! БЕТОННУ! На будмайданчик заїжджає важка техніка, бетономішалки тощо. Але ніяка владна сила не припиняє цю вакханалію вандалів, які вважають, що у такий спосіб будують європейське місто відкрите світові.

Джерела із іншої пам’яткорятувальної організації, вікна якої також за злою іронією долі виходять на новобудову, пояснюють існування нелегітимного будмайданчика певними неформальними угодами рестораторів і керівників згаданих установ. Подейкують, що один із згаданих очільників обідав у тому ресторані так, наче він там мав частку в бізнесі.

На жаль, він нещодавно спочив у Бозі внаслідок трагічного випадку, тому не зможе нічого пояснити в цій справі. А незвичні обставини його передчасної смерті у людей, котрі не мають пояснення, чому процвітає беззаконня, породжують чутки про те, директора могли усунути з гри компаньйони. Нехай там як, а це іще більше паралізує страхом. Тому ніхто не стає в обороні пам’ятки. А нетривалий інцидент із залученням міліції та голови адміністрації галицького району Ірини Маруняк завершився тим, що будівництво… галопує небаченими темпами.

ЗІК цією публікацією ставить до відома Прокуратуру, міліцію, СБУ та персонально голову Держкультурспадщини Андрія Вінграновського і голову ЛОДА Василя Горбаля: у Львові внаслідок одіозної політики міського голови Андрія Садового системно порушується пам’яткоохоронне законодавство! Почуйте сигнал міста про допомогу! Почуйте!

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»