[1968 р.] Загальний вигляд з південного заходу

Але, мабуть, найповніше принципи українського барокко з його народною життєстверджуючою основою виявлені в так званій Брамі Заборовського, спорудженій у 1744 – 1748 рр. Вона поставлена з боку головного в’їзду в Софійське подвір’я, який після перепланування і забудови прилеглої території в другій половині XIX ст. опинився в завулку. Брама спочатку складалася з двох приміщень – кордегардій – обіч проїзду, від яких з фасаду збереглась арка з високим фігурним фронтоном та парними колонами, поставленими в різних планах у напівкруглих нішах. Соковитий орнамент, маски, герби Заборовського створюють суцільну килимову композицію. Яскраве блакитне тло, білі орнаменти і колони, вишуканий за рисунком фронтон вражали урочистістю і багатством.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 47, ілл. на с. 36.