2011 р. Верховна рада не захотіла захистити Десятинну церкву

Верховна Рада відмовилася доручити Кабінету міністрів вжити невідкладних заходів з охорони, належного утримання й використання “Десятинної церкви”. За прийняття відповідного проекту постанови № 9128 проголосували 164 депутати при мінімально необхідних 226.

Відхиленим проектом пропонувалося доручити Кабміну вжити заходів з припинення проведення будівельних і будь-яких інших робіт, які можуть призвести до порушення режиму використання й охорони культурної спадщини національного значення.

Метою проекту постанови було збереження цілості й схоронності, автентичності фундаменту Десятинної церкви.

Його авторами були депутати від фракції Блоку “Наша Україну-Народна Самооборона” Ярослав Джоджик й Юрій Костенко.

Як відомо, 21 вересня депутат Ради від фракції Партії регіонів, представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко запропонував Раді відновити Десятинну церкву до липня 2013 року.

Він пропонує створити Національний архітектурно-історичний, духовно-символічний православний комплекс із відродженням церкви Богородиці (Десятинної церкви).

Спілка археологів у липні виступила проти будівництва на останках церкви.

У травні Київська міська державна адміністрація вибрала 2 проекти реставрації Десятинної церкви. Один з них передбачає будівництво невеликої каплиці, другий – великої середньовічної церкви. Творчим групам обох проектів було запропоновано об’єднатися для створення спільного варіанта.