2011 р. Про чергову спробу відтворення Десятинної церкви у м. Києві

Заява Українського товариства охорони пам’яток історії та культури

Впродовж останніх 15 років українська влада в черговий раз повертається до питання «відтворення» Десятинної церкви у м. Києві. У лютому 2011 р. оголошено конкурс на визначення містобудівної, культурної, архітектурної та мистецької концепції консервації та сучасної музеєфікації автентичних залишків церкви Богородиці (Десятинної), пам’ятки археології національного значення «Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментами Десятинної церкви» із створенням архітектурного ансамблю з можливістю екскурсійного відвідування, відправлення релігійних потреб громадян та проведення протокольних заходів.

Прикриваючись намірами консервації і музеєфікації автентичних залишків храму, ініціатори конкурсу його обов’язковою умовою бачать будівництво над автентичними підмурками пам’ятки національного значення архітектурного ансамблю з можливістю відправлення релігійних потреб та здійснення протокольних заходів.

У вересні ц.р. пропозиції про відтворення втраченої у 1240 р. давньоруської пам’ятки набули вигляду проекту Закону України «Про відродження унікального символу православ’я – церкви Богородиці (Десятинної) у місті Києві», внесеного до Верховної Ради України народним депутатом Ю. Р. Мірошниченком.

Цей проект повністю протиричіть чинному світовому та українському законодавству в сфері охорони культурної спадщини. Він передбачає відміну низки положень українських законів та настанов міжнародних конвенцій, ратифікованих Україною. А головне, будівництво сумнівної з архітектурної точки зору новобудови знищить численні археологічні пам’ятки Старокиївської гори, знищить історичний ландшафт, традиційну містобудівну ситуацію і, вірогідно, саму історичну гору.

Українське товариство охорони пам’яток історії та культури підтверджує заявлену у 1996, 2004, 2005 та навесні 2011 року позицію, підтриману широкою пам’яткоохоронною громадськістю, стосовно неможливості відтворення Десятинної церкви за відсутності будь-яких даних щодо її первісного вигляду. В іншому разі воно буде розцінено світовою спільнотою як грубе порушення ратифікованої Україною Конвенції ЮНЕСКО “Про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини”.

Товариство вважає за доцільне увічнити пам’ять про Десятинну церкву, музеєфікувавши автентичні залишки і впорядкувавши територію давнього Дитинця.