2011 р. Держава “забула” дати гроші на дослідження Десятинної церкви

Археологічні роботи на фундаментах Десятинної церкви не ведуться, оскільки держава годує «завтраками» замість фінансування. Про це заявив заступник директора Інституту археології НАН України Гліб Івакін, відповідаючи на запитання, чому на розкопі Десятинної церкви не помітно жодної активності.

«Нам знову не дали грошей. Точніше, якби я брав гонорари за інтерв’ю про ті мільйони, які давали минулого або цього року, ми б провели ці розкопки, – іронізуючи зазначив Івакін. – Ми зробили зовсім незначну роботу і повністю зупинилися. Тому що розмови є, а грошей немає. Кажуть, що в жовтні можуть дати «добро».

Заступник директора Інституту археології нагадав, що, на його думку, передавати територію Десятинної церкви, так само, як Софію Київську, Кирилівську церкву та інші історичні об’єкти у відання церкви зараз не доцільно: «Я вважаю, що сьогодні занадто рано передавати видатні пам’ятники археології та архітектури церкви – будь-якій конфесії та юрисдикції. Наша церква – відбиток нашого суспільства, і вона не дуже досвідчена в тому, що стосується пам’яток. Коли таких людей стане більше, тоді це теоретично можливо».

Нагадаємо, на думку заступника голови Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Миколи Пархоменка, в разі прийняття парламентом закону про будівництво Десятинної церкви, держбюджет втратить близько мільярда гривень.

Минулого тижня представник Президента у Верховній Раді, депутат від ПР Юрій Мірошниченко зареєстрував законопроект, яким пропонує державі відбудувати на фундаментах Десятинної церкви православний комплекс і «подарувати» його церкві.