2008 р. На Подолі знайшли унікальні фігурки давньоруської гри тавлі XII ст.

Дата: 19.11.2008

В Києві, на вул. Спаській, 35 старожитності 12 століття лежать майже під ногами – всього на метровій глибині. Це справжнє диво, кажуть археологи, і додають: другий сезон розокопок був дуже плідним. Цього разу на Подолі знайшли прадавній торговельно-ремісничний центр та чимало унікального імпорту з Візантії та Скандинавії.

Але справжньою родзинкою колекції стали фігурки стародавньої гри тавлі. За нею проводили своє дозвілля наші пращури, каже начальник Спаського археологічного загону Наталя Хомайко. Дошка та дрібні пішаки – саме так виглядає давньоруська гра. Правила її нескладні та нагадують сучасну гру “в крапки”.

“Суть гри в тавлі полягає в тому, що є два ворожих табори. Один табір короля, а другий табір – суперники. Так от табір суперника повинен оточити короля і таким чином його знищити. А король в разі перемоги має дістатися до одного з кутів дошки”, – розповіла керівник археологічних розкопок на вул. Спаській Наталя Хомайко.

Віднайдені чотири фігурки тавлі зберігаються в музеї Центру археології Києва. Поряд з ними й інші знахідки – амфори, намисто, флакончики для парфумів, скло, розписане золотом та прикраси. Інші унікальні розкопки на Межгірській, 85 закінчилися тиждень тому. Територія нині закрита, бо є приватною власністю. Але керівник археологічної експедиції Дмитро Шевченко показує здобуті там трофеї.

Одним з найважливіших, вважають рештки корови, яким за попередніми даними, близько восьми століть. Саме за ними спеціалісти зможуть достеменно встановити, до якого періоду належать знайдені предмети людської життєдіяльності.

Археологи кажуть, що подільські розкопки унікальні, бо завдяки їм вдалося визначити північну межу стародавнього Києва. Так зване “столп’є” – своєрідний частокіл, яким зміцнювали кордони міста, історики шукали ціле століття. “Саме тут, на цьому місті знайшли стародавню дорогу до Кирилівського монастиря і це підтверджує той факт, що це триторія дуже давня і тут був столпій. Раніше ми думали, що столпій знаходився на Юрківській, 3”, – повідомив начальник ГУ охорони культурної спадщини Руслан Кухаренко.

Ще одна цікавинка від археологів не така вже й давня. Це – імпортна сантехніка 1926 року. “Цікавий момент в історії Києва, 26 рік. Тут є клеймо іноземного виробництва – цей унітаз, що, до речі, свідчить про міжнародні зв’язки в Києві, про те, що за часів НЕПУ місто жило дуже навіть непогано”, – розповів молодший науковий співробітник Центру археології Києва Інституту археології НАН України Дмитро Шевченко.

Імпортна знахідка, безумовно, цікава, але остаточна мета археологів – наступного року дістати з-під землі трофеї 10 століття, повідомляє Хрещатик.

Джерело: “Газета.ua”