Церква 1955 р.

Гліб Івакін

433.2. Борисоглібська церква, 12 ст. (археол.).

Вул. Борисоглібська, 11. Названа в ім’я Бориса і Гліба – молодших синів князя Володимира Святославича, які загинули 1015 після смерті батька під час боротьби за його спадщину. В 11 ст. канонізовані православною церквою.

Фундаменти будівлі виявлено під час нагляду за прокладанням інженерних мереж 1955. Спостереження й обміри проводив В. Богусевич, який ототожнив будівлю з Борисоглібською церквою (Туровою божницею), що згадується в літописі під 1146. Фундаменти (вис. 0,8–1,1 м, шир. бл. 2,3 м) складені з великих обтесаних блоків пісковика. У забутовці – бита плінфа і цем’янковий розчин. Розміри плінфи: 21,0–25,0 × 13,0–15,0 × 4,0–5,0 см.

Матеріали досліджень не збереглися.

Залишки будівлі законсервовано під проїжджою частиною вулиці.

Література:

Науковий архів Інституту археології НАНУ, 1956/33. Копылов Ф. Б. Отчет о наблюдениях за земляными работами в Киеве в 1955–1956 гг.; Толочко П. П. Історична топографія стародавнього Києва. – К., 1970.