Церква 1984 р.

Гліб Івакін

433.7. Церква, 12–13 ст. (археол.).

У кварталі між вулицями Андріївською, Борисоглібською, П. Сагайдачного (південний кут розкопу розташований на відстані 8,2 м від наріжжя будинку № 16 на вул. П. Сагайдачного; розкопки проводилися на вул. Андріївській, 7/9). Дослідив Г. Івакін 1984.

На глибині 2,5–2,8 м від сучасної денної поверхні знайдено частину стіни будівлі давньоруського часу, яка була зведена в техніці рівношарового мурування.

Плінфа (товщина 4,5–5,0 см) поганої якості і випалу. Розчин вапняний з домішкою цем’янки та річкових черепашок. Матеріали свідчать, що на схід або південний схід від знахідки містяться залишки будівлі 12 – поч. 13 ст., можливо, церкви, зруйнованої 1482 під час розгрому Києва військом Менглі-Гірея.

Матеріали досліджень зберігаються в Музеї історії міста Києва.

Література:

Івакін Г. Ю. Історичний розвиток Києва ХІІІ – середини XVI ст. – К., 1996; Івакін Г. Ю., Козубовський Г. А. Дослідження південної частини Подолу в 1984–1985 рр. // Стародавній Київ: Археологічні дослідження 1984–1989. – К., 1993.