Козелецький район

Козелець смт

Городище згадане. Перша згадка: поч.17 ст.; в 1656 р. надано магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР: Чернігівська область. – К.: ГРУРЕ, 1972 р.].

В 1764 р. тут знаходився центр Київського полку.

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки поч. 17 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

Палац Розумовських 1749 – 1751 рр., архіт.А.В.Квасов. Зруйнований [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Короб Антон Зразки жител у Козельці (20.08.2018 р.)

Покорщина с
Покорщина с (+)
Будинок полкової канцелярії 1740 – 1760 рр. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956…
Полкова канцелярія (+)
Вознесенська церква 1772 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 105]. …
Церква Вознесіння (+)
Собор Різдва 1752 – 1763 рр. і дзвіниця 1766 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав,…
Собор Різдва богородиці (+)
Миколаївська церква 1745 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 105]. …
Церква св.Миколи (+)
Пам’ятник споруджено в 1961 р. Він знаходиться у міському парку, поруч із собором Різдва Богородиці та полковою канцелярієё. Фото М.І.Жарких, 1976…
Пам’ятник Т.Г.Шевченку
1976 р. 14 березня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № A087-15.