Республіка Крим

Республіка Крим

Розмір зображення: 800:383 піксел

Кримська область була передана зі складу РРФСР до складу України 19 лютого 1954 р. 12 лютого 1991 р. область перетворена на Автономну республіку Крим.

Пам’ятки Криму (перелік):

Слід знати, що після злочинного виселення кримських татар московською владою в травні 1944 р. кримсько-татарські назви населених пунктів зазнали суцільного перейменування. Воно було формально оголошено Указами Президії Верховної Ради РРФСР від 14 грудня 1944 р. про перейменування районів та районних центрів ], 21 серпня 1945 р. про перейменування сільських рад та населених пунктів ], 18 травня 1948 року про перейменування населених пунктів Кримської області .. Наслідки цього «топонімічного злочину» і досі не подолані у повній мірі.

Закон РСФСР от 25.06.1946 Об упразднении Чечено-Ингушской АССР и о преобразовании Крымской АССР в Крымскую область

Рішення РФ щодо українських пам’яток Криму незаконні (21.10.2015)

Міністерство культури України заявляє, що чергове незаконне рішення російської окупаційної влади, яким 220 українських пам’яток Криму віднесено до культурних об’єктів федерального значення РФ, не має жодних правових наслідків та суперечить міжнародному праву.

…Вся відповідальність за пошкодження чи руйнацію цих безцінних пам’яток лежить на Російській Федерації.

Доповідь ЮНЕСКО про спостереження за ситуацією в Автономній Республіці Крим для 212-й сесії Виконавчої ради організації (14.09.2021 р.)

«Росія привласнила українські культурні цінності на півострові, включаючи 4 095 пам’яток національного та місцевого значення, які перебувають під охороною держави… Росія використовує таке привласнення для реалізації своєї комплексної довгострокової стратегії щодо зміцнення свого історичного, культурного і релігійного домінування над минулим, сьогоденням і майбутнім Криму», – йдеться в доповіді. Дана інформація представлена ​​національною комісією України у справах ЮНЕСКО та постійним представництвом України при ЮНЕСКО на прохання генерального директора ЮНЕСКО.