Художньо-промисловий музей (№ 20)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Художньо-промисловий музей 1894 – 1904 рр. (просп.Свободи, 20) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Художньо-промисловий музей (просп.Леніна, № 20) збудовано в 1898 – 1904 рр., архітектори Л.Марконі, Ю.К.Яновський, скульптурні прикраси М.Паращука. З 1950 р. тут розміщується філія Центрального музею В.І.Леніна [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 56].

У 1952 р. знищено скульптури, які прикрашали фасад.

З 1990 р. споруда передана Національному музею, розміщено експозицію українського мистетцва.

У будинку № 20 до 1939 року містилися Музей художнього промислу та Народна галерея, від 1950 року – філія Центрального музею В. І. Леніна, від часів незалежності це Національний музей.

Джерело: “”, 4 липня 2008 року, № 94 (402)

Під № 21 по вул.Театральній (тильний бік будівлі Національного музею) за польських часів був магазин меду Енде.

Джерело: “”, 2 лютого 2007 року, № 17 (87)